Publicada el 19 Oct, 2020
Balanç del primer cap de setmana de bars i restaurants tancats: Increment de botellons i festes il·legals i 315 ME de pèrdues.

El tancament de bars i restaurants dispara els botellons i les festes il·legals mentre les pèrdues pel sector s’enfilen a 315 ME el primer cap de setmana 

L’inexistència total d’oferta nocturna legal fa disparar l’oferta il·legal, a la via pública, vivendes particulars i fins i tot en habitacions d’hotels de luxe

La FECASARM confia en que el TSJC deixi en suspens la mesura mentre reclama ajudes i prepara reclamacions de responsabilitat patrimonial

Tal i com ja advertia la FECASARM en el seu recurs presentat el divendres davant del TSJC contra la resolució dictada per la Generalitat de Catalunya fent efectiu el tancament de bars i restaurants, aquest fet comportarà un increment de botellons i de festes il·legals arreu del país i així ha estat. Així les coses, aquest augment ja es va començar a produir el divendres nit amb molts botellons i festes en pisos i cases particulars, que van generar queixes veïnals, denúncies i múltiples intervencions policials, les quals van prosseguir el dissabte per la nit.

Aquest increment dels botellons i festes il·legals ha vingut directament provocat per la inexistència total i absoluta d’oferta nocturna legal i ara aquestes concentracions fins i tot s’han avançat en horari i ara comencen fins i tot  més aviat del que ho venien fent abans de que es tanquessin bars i restaurants. Algunes d’elles, molt ben organitzades, s’han celebrat -suposadament- en habitacions d’hotels de luxe de Barcelona o almenys aquesta es la localització que es fa constar a les stories             d’instagram penjades per assistents i que ens han fet arribar els denunciants. Aquesta no és la primera vegada que es denuncien festes en habitacions d’hotels de luxe doncs ja ens havien arribat denúncies d’aquest tipus de festes il·legals.

Des de la FECASARM, volem mostrar la nostra més profunda preocupació i indignació cap a aquest fet ja que ens demostra, una vegada més, que la mesura aprovada per la Generalitat no serà eficaç i portarà a la ruïna a milers de famílies que viuen d’aquest sector a Catalunya. Tal i com explica Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM, “la Generalitat de Catalunya persisteix en el seu error de sacrificar els establiments legals mentre les festes i els botellons en espais sense cap mesura de seguretat ni de control es multipliquen i, evidentment els contagis es seguiran produint. Exigim doncs al Govern que rectifiqui en la seva decisió ja que si manté la mesura restrictiva sobre aquests espais legals i segurs els contagis seguiran produint-se i milers d’empreses hauran de tancar i es destruiran milers de llocs de treball de manera innecessària. El sector de la restauració i l’oci nocturn son part de la solució i no son el problema ja que en aquests espais hi ha mesures de control, mesures sanitàries, controls d’aforament i altres mesures de protecció de la salut, que en d’altres espais no hi son. 

Més de 300 ME de pèrdues per a la restauració en només un cap de setmana

Les pèrdues per al sector de la restauració ja pugen a 315 ME en només un cap de setmana (70 ME el divendres, 140 ME el dissabte i 105 ME el diumenge) atès que entre la tarda del divendres i la tarda de diumenge es quan es produeix gran part de la facturació setmanal de la majoria de locals. Es per aquest motiu que, des de la FECASARM, havíem demanat a la Generalitat que la mesura restrictiva entrés en vigor el dilluns ja que, al haver-se publicat el divendres de matinada, no hi havia temps de poder-la impugnar i de que el TSJC es pronunciés respecte de la mesura cautelar sol·licitada. I així va succeir, atès que el TSJC no va tenir temps de pronunciar-se respecte de la mesura cautelar de suspensió sol·licitada per la FECASARM i els locals van haver de tancar el mateix divendres afrontant quantioses pèrdues i havent de llençar fins i tot el producte perible que havien adquirit i al que no varen poder donar sortida. I en aquests 315 ME no es compten les pèrdues indirectes patides pels proveïdors del sector ni l’afectació de la reducció horària prèvia.

Cal recordar que la FECASARM va al·legar en la seva petició de suspensió que el tancament vulnera un resolució judicial prèvia, que es desproporcionat, que vulnera també la pròpia Llei de Salut Pública de Catalunya i que s’ha produït un greuge comparatiu respecte d’altres sectors, entre d’altres al·legacions. Esperem doncs que el TSJC ens dongui la raó quan a la suspensió de la mesura de tancament i la suspengui abans del proper cap de setmana.

Tal i com ha exposat David López, president de la FECASARM, “nosaltres ja vàrem preveure unes pèrdues directes de prop de 1.000 ME en 15 dies, pèrdues que en 2/3 parts es concentren els caps de setmana. Ara bé, a aquest montant económic s’hi ha de sumar un dany irreparable i es que moltes empreses ja no podran superar aquest període de tancament forçat després d’haver suportat tancaments previs, retallades horàries, reduccions d’aforaments a l’interior i terrasses, pel que entre un 10 y un 20% ja no tornaran a obrir i fins a un 50% d’elles es troben en risc d’haver de tancar abans de final d’any si no reben ajudes reals i eficaces de manera molt urgent.

El president de la patronal també s’ha referit a les ajudes anunciades el passat dijous pel Govern i ha dit que ” els 40 ME que va anunciar el Govern ara fa uns dies son totalment insuficients ja que no cobreixen ni les pèrdues d’un dia, doncs si son prop de 40.000 locals, surten a repartir uns 1.000 euros per local, més si tenim en compte que s’han de repartir entre restauració i oci nocturn, quan l’oci nocturn encara arrossega pèrdues majors ja que molts locals porten 7 mesos tancats. I encara hem de veure si la mesura s’allarga per quinze dies més com alguns representants del Govern han insinuat, amb el que les ajudes encara hauran de ser més grans o el nombre d’empreses abocades a presentar concurs de creditors s’enfilarà més enllà del 50%

La FECASARM avança amb les reclamacions de responsabilitat patrimonial  

La FECASARM es troba adherida des de fa ja dos mesos, a través de la patronal estatal Spain Nightlife, a la Plataforma d’Empresaris afectats per la COVID-19 (PEACOVID-19) i està preparant -per si no arriben les ajudes esperades-, una demanda de responsabilitat patrimonial col·lectiva a la que s’hi estan adherint molts empresaris de la restauració i l’oci nocturn per reclamar a l’Estat i a les Comunitats Autònomes el dany emergent, el lucre cessant i el dany moral patit arrel del tancament dels seus locals degut a un funcionament anormal d’aquestes administracions en la gestió de la pandèmia i les seves decisions o inaccions en el marc de les seves corresponents competències en cada moment.

Per a més informació us podeu adreçar al telèfon 670.703.370.