Publicada el 12 Nov, 2020
El TSJC es declara competent per resoldre sobre la pròrroga del tancament de la restauració. La FECASARM exigeix la flexibilització immediata de les mesures.

El TSJC es declara competent per resoldre sobre la pròrroga del tancament de bars i restaurants i dona dos dies a la Generalitat per justificar la mesura

 

La FECASARM havia sol·licitat la suspensió urgent però el Tribunal va veure una possible manca de competència a favor del Tribunal Suprem, fet que ha retardat la resolució de les cautelars

 

La FECASARM exigeix al Govern la flexibilització immediata de les mesures restrictives quan els danys superarien aquest cap de setmana els 2.000 ME 

 

El TSJC es va pronunciar ahir, en el sentit de declarar-se competent per conèixer del recurs contenciós-administratiu interposat per la FEDERACIÓ CATALANA D’ASSOCIACIONS D’ACTIVITATS DE RESTAURACIÓ I MUSICALS (FECASARM), així com també respecte de les mesures cautelars presentades. En un primer moment, el Tribunal havia plantejat una possible manca de competència a favor del Tribunal Suprem però tant el Ministeri Fiscal com la FECASARM van pronunciar-se a favor de la competència del TSJC i ara el Tribunal s’ha pronunciat en el mateix sentit.

El TSJC, acte seguit, ha desestimat tramitar les cautelars peticionades per la FECASARM per la via urgent i ha concedit 2 dies a la Generalitat a fi i efecte de que justifiqui la pròrroga de les mesures restrictives imposades a bars i restaurants i posteriorment decidirà sobre les mateixes.

Cal recordar que les cautelars presentades pretenien suspendre la vigència de la pròrroga del tancament de bars i restaurants acordada mitjançant la resolució SLT/2700/2020 publicada al DOGC el dia 30 d’Octubre, fet pel que, quan el Tribunal es pronuncií, aquesta pròrroga ja haurà expirat. De totes maneres, segons consideren els nostres serveis jurídics, una eventual estimació de les mesures cautelars, provocarien efectes sobre una eventual nova pròrroga de les mesures, Cal recordar que la FECASARM també té impugnat el primer tancament dels locals de restauració així com també les resolucions de tancament dels locals d’oci nocturn.

La FECASARM exigeix la flexibilització de les mesures restrictives

Des de la FECASARM ja vàrem qualificar el tancament dels locals de restauració així com la seva primera pròrroga, de mesura arbitrària, ineficaç, enganyosa, desproporcionada i innecessària, i així ho hem defensat davant el TSJC.

A l’espera de la resolució del TSJC, esperem que es flexibilitzin les mesures vigents, atès que son desproporcionades i ineficaces, i alhora estan causant un perjudici irreversible a milers d’empreses i a milers de famílies, doncs la mesura restrictiva no ha vingut acompanyada de mesures compensatòries proporcionades al perjudici ocasionat, tal i com s’havia compromès el Govern a fer-ho i, en concret, el seu vicepresident sr Pere Aragonès.

Tal i com explica Joaquim Boadas, secretari general i cap dels serveis jurídics de la FECASARMno és necessari mantenir les mesures restrictives vigents, atès que el toc de queda nocturn i el tancament perimetral de cap de setmana son mesures més que suficients per controlar la pandèmia. Al mateix temps, el que cal fer és imposar als locals mesures pròpies del segle XXI com ara sistemes de ventilació eficient que garanteixin una òptima qualitat de l’aire en espais interiors, registre de clients, eventualment rebaixar l’aforament interior o imposar altres mesures addicionals de protecció de la salut però no tancar-ho tot de manera indiscriminada i destruir l’economia”.

El responsable patronal ha seguit reivindicant que “en el pitjor dels casos, cal permetre el funcionament de les terrasses, ja que els informes de l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomanen actuar especialment sobre espais interiors, per ser espais poc ventilats. Els locals de restauració (interiors i exteriors) son espais segurs i això està avalat per un informe del Ministeri de Sanitat, fet que no succeeix amb la mesura de la Generalitat de tancar-ho tot de manera indiscriminada, que no està suportada per cap informe que avali l’eficàcia de la mateixa“.

En darrer lloc, cal recordar que si les mesures actuals es prorroguen una setmana més, les pèrdues suportades pel sector de la restauració en 5 setmanes a Catalunya ja s’enfilaran fins els 2.250 ME, sense comptar els perjudicis a proveïdors, i les acumulades per les restriccions imposades des del 17 d’Agost ja superaran els 3.500 ME, mentre que les ajudes aprovades per la Generalitat no arriben a cobrir un 3% d’aquests perjudicis provocats al sector arrel de les restriccions imposades pel Govern autonòmic.