Publicada el 18 Jun, 2020
La FECASARM alerta d’un augment important de botellots i festes il·legals durant la revetlla de Sant Joan

La FECASARM alerta d’una revetlla de St Joan amb molts botellots i festes il·legals

La manca d’oferta suficient d’oci nocturn regulat dispararà, encara més, la pràctica de l’oci nocturn no autoritzat

És indispensable incrementar l’aforament de locals al 50% abans d’aquella data per que molts locals apostin per reobrir 

La revetlla de Sant Joan es una data en la qual ja de manera habitual la festa es trasllada al carrer, degut a les altes temperatures. Enguany però, aquesta pràctica pot tenir un al·licient més, i es que no hi haurà gairebé oferta de locals d’oci nocturn autoritzats que puguin acollir els clients d’aquests locals o, en qualsevol cas, aquesta serà molt limitada. Per tant, encara amb major motiu preveiem que hi haurà un increment de gent concentrarà al carrer fent “botellot” o organitzaran festes privades il·legals en cases i pisos particulars, amb el conseqüent increment de molèsties i de risc per a la salut que aquests fets comportaran.

En aquest aspecte doncs, desde la FECASARM, mostrem la nostra preocupació per aquest fet i fem una crida a que la taula de treball que nosaltres mateixos vàrem proposar que es creés i en la qual hi participen Interior, Salut, Protecció Civil, Ajuntaments i sector, acceleri la seva tasca per tal de que, de cares a la revetlla de Sant Joan, ja s’hagi pogut aconseguir donar un pas més i possibilitar que els locals d’oci nocturn de Catalunya, puguin obrir amb un 50% del seu aforament, amb les condicions i obligacions que correspongui adoptar, però que ho puguin fer ja que d’altra manera la gent es concentrarà al carrer o en cases particulars, sense cap mesura de seguretat ni de protecció de la salut i com es sol dir “serà més greu el remei que l’enfermetat”.

El passat dilluns dia 15 de juny es va celebrar la segona sessió d’aquesta taula de treball i el sector va presentar les seves propostes. En aquest aspecte, la proposta de la FECASARM passava per incrementar l’aforament dels locals del 33’3% existent fins a un 50% i, posteriorment, en cas de que no hi hagués cap incidència augmentar-lo fins al 75% i així progressivament, pas a pas, amb una mejor flexibilització de les mesures restrictives existents a la pista de ball. En aquest aspecte Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM va fer una crida a la celeritat atès que “si no es dóna un pas endavant en el sentit de permetre que aquests locals obrin amb un mínim del 50% del seu aforament interior, molts decidiran no obrir, ja que no els surt a compte. Cal tenir en compte que molts locals d’oci nocturn de Barcelona i Àrea Metropolitana amb gairebé tota seguretat ja assoliran la fase 3 demà mateix i en aquests moments el que més ens demanen es seguretat jurídica.  Demanem doncs a les autoritats competents que donguin aquest pas d’incrementar aquest aforament interior inicial, imposant totes les mesures sanitàries i de seguretat que correpongui però que es faci quan abans doncs, altrament, la festa il·legal alternativa s’imposarà, amb els greus riscos que això comporta -a part dels sanitaris- com ja ha quedat pal·les en d’altres països on en festes “rave” s’han produït agressions sexuals, lesions amb arma blanca, i fins i tot una persona morta per sobredosi de drogues. Aquesta fets han tingut lloc a Manchester aquest passat dissabte. 

Les Carpes i terrasses a l’aire lliure, els espais amb més demanda de cares a la revetlla

Atès que els locals d’oci nocturn si que tenen la possibilitat d’obrir els seus espais a l’aire lliure amb un 75% del seu aforament, amb taules i cadires, molts son els locals amb aquests espais que han decidit reobrir les seves portes i fins i tots molts ja han cobert gran part de les entrades disponibles. Aquests espais, d’acord amb la normativa estatal actualment vigent (Ordre del Ministeri de Sanitat SND 458/2020 modificada per l’Ordre SND 507/2020) poden arribar a disposar d’un 75% de les taules i cadires que tenien autoritzat l’any anterior a la llicència o bé limitar a un 75% l’aforament segons llicència sempre mantenint una distància entre taules o agrupació de taules de 2 metres de distància i adoptant en tot moment unes mesures sanitàries com ara desinfectar taules i cadires entre client i client, no disposar de cartes físiques, utilitzar mantelleries d’un sol us, tenir dispensadors de gels hidroalcohòlics, entre d’altres mesures.

El sector de l’oci nocturn es troba totalment conscienciat

La FECASARM es perfectament conscient de la importància de prendre mesures de seguretat i de protecció i per això va proposar celebrar aquesta taula de treball i també ha proposat a la Generalitat implementar 16 mesures sanitàries, que son les mateixes que es requereixen per implementar el distintiu sanitari internacional que porta per nom  “Sanitized Venue” (Local Higienitzat) impulsat per l’Associació Internacional d’Oci Nocturn i algunes de les quals son una formació molt complerta als treballadors, obligació de que els treballadors duguin mascaretacartelleria informativa sobre guardar distàncies personals, rentar-se les mans i portar mascareta, guardar distàncies entre taules als reservats, pagar amb targeta, disposar d’hidrogel i mascaretes a disposició dels clients, desinfecció continuada de zones de contacte amb clients i lavabos, fer comandes digitals, entre d’altres. Opcionalment es demanaria la nebulització química del local o la instal·lació d’equips d’oxigenació cel·lular. Aquest distintiu internacional ja l’han implementat  10 locals a Catalunya i 9 més es troben en fase d’implementació i també s’està implementant a 8 altres països fora d’Espanya.

Poques mesures però pràctiques i eficients per assolir una sol·lució ràpida

Des de la FECASARM, a la segona sessió de la taula de treball vàrem considerar que calia moure fitxa despresa atès que s’acosten dates complicades com ara la revetlla de Sant Joan i així ho vàrem fer saber als participants a la taula. Amés la situació del sector es molt crítica i hi ha milers de llocs de treball en joc. Per això, vàrem proposar augmentar l’aforament interior fins el 50% i progressivament anar-lo augmentant amb una sèrie de mesures sanitàries i de seguretat, sempre i quan es porti tot molt ben controlat i per això vàrem insistir en el paper clau dels ajuntaments, deixant per a una segona fase, que no vol dir que es deixi de banda, mesures més concretes, protocols etc…. Som partidaris doncs de que ara per ara, s’adoptin poques mesures però que siguin eficaces, com ara portar mascareta, utilitzar gels hidroalcohòlics, treballar molt la informació, la pedagogia i la conscienciació als clients i la formació als treballadors, entre d’altres mesures.

David López, president de la FECASARM ha exposat que “nosaltres som partidaris d’implementar poques mesures i que siguin pràctiques i eficaces, que realment comportin una protecció efectiva de la salut de treballadors i clients i treballar molt la conscienciació del públic i la formació dels treballadors. Per tant, estem encantats d’haver pogut aportar el nostre gra de sorra havent presentat aquesta proposta de microdesescalada sectorial i les nostres 16 mesures sanitàries. Cal tenir en compte que sortir de festa no és més insegur que anar amb metro, el que cal es buscar la compatibilitat entre el lleure i al seguretat, quelcom que entre tots podrem aconseguir ja que el nostre sector està necessitat de reobrir amb unes mínimes condicions de viabilitat ja que està patint moltíssim i la supervivència de molts locals i de milers de llocs de treball estan en joc“.

Per a més informació us podeu adreçar al telèfon 902.099.500 o al 670.703.370.