Publicada el 20 Nov, 2020
La FECASARM celebra la flexibilització de mesures a la restauració però les considera arbitràries i insuficients

La FECASARM celebra la flexibilització de les mesures restrictives de la restauració però les considera arbitràries i insuficients i, amés, que arriben massa tard 

Obrir inicialment fins les 23h, eliminar el tancament perimetral de cap de setmana, anar ampliant l’horari fins a la 1h i reduint el toc de queda combinat amb mesures de seguretat menys restrictives de drets i igual d’efectives, podria salvar la campanya de Nadal

Amb la única esperança de sopars d’empresa i celebracions en petit format, els locals de restauració depenen de poder oferir sopars per sobreviure i a Espanya la gent sopa a les 21h no a les 19h  

Des de la FEDERACIÓ CATALANA D’ASSOCIACIONS D’ACTIVITATS DE RESTAURACIÓ I MUSICALS (FECASARM), valorem positivament la flexibilització de les mesures imposades a la restauració i celebrem que s’hagi finalment acordat la reobertura, que es el que demanàvem en els nostres recursos contenciosos-administratius plantejats contra totes les resolucions de tancament dictades per la Generalitat. Malgrat això, considerem que la mesura arriba tard, doncs les activitats no s’haurien d’haver tancat mai del tot, i des del principi ja vàrem qualificar la mesura com d’arbitrària, desproporcionada i d’innecessària. Ara, quan s’ha produït la reobertura, considerem que l’horari fixat segueix essent insuficient i arbitrari i que tant es podia haver fixat les 17h com les 21:30h com les 23h.

Tal com explica David López, president de la FECASARMés evident que qui ha redactat aquest pla d’obertura desconeix totalment la realitat del sector de la restauració. Això no és París, aquí la gent comença a sopar a les 21h no a les 18h, per això el mateix horari de París aquí no funciona, més quan no hi ha ni un sol turista. Aquí l’únic horari mig viable ara mateix, es el que està funcionant a Madrid. Per tant instem a la Generalitat a modificar els horaris de tancament, a pactar uns horaris més adequats pactant amb el Govern central una retallada del toc de queda nocturn, fins arribar a poder tancar a la 1h de la matinada especialment els caps de setmana i en tot cas a partir del dia 4 de desembre i a deixar sense efecte urgentment el tancament perimetral de cap de setmana, ja que va en contra de l’esperit del Real Decret del Govern Central que li dona cobertura legal“.

La limitació dels aforaments també és arbitrària

Al igual que la limitació horària imposada “a ull”, la limitació dels aforaments és igualment arbitrària. Així les coses, no es pot aplicar la mateixa restricció d’aforament a tots els locals de manera indiscriminada ja que l’aforament del local es calcula en funció de les mesures de seguretat o fins i tot en base a criteris urbanístics, quan ara estem parlant estrictament de distància entre taules i de ventilació eficient, pel que considerem que s’hauria de fer una visita tècnica a cada local o bé permetre tantes taules com li sigui possible a cada local en concret sempre i quan garanteixi la distancia de 2 metres entre taules doncs segurament hi haurà locals que podran mantenir un aforament del 70% o del 80% sense posar en risc ni la salut ni la seguretat de les persones però per això cal voluntat política i diàleg.

El virus no es transmet més en funció de l’hora de tancament i els bars i restaurants només suposen un 3’5% dels brots

La improvisació i del desencert del Govern a l’hora de decidir les mesures restrictives queda reflexat en que no existeix cap base científica que recolzi que tancant abans hi haurà menys transmissió del virus, i que existeixen mecanismes més proporcionats per corregir els excessos. Justament aquest es el criteri sentat pel TSJC en la seva interlocutòria de 31/7/2020 en un procediment instat per la FECASARM. Per tant, en aquest sentit convidem a la Generalitat a corregir aquest aspecte i a posar en marxa mecanismes menys restrictius de drets i igual de garants dels drets i la salut dels ciutadans sense perjudicar l’economia més enllà del que sigui estrictament necessari.

Tal i com explica Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM, “cal tornar a l’horari de tancar a la 1h de la matinada, que es l’horari que varen mantenir els bars i restaurants entre el 17 d’agost i el mes d’octubre, amb un volum de contagis i de brots de només un 3’5%, el que significa que només en un de cada 100 bars o restaurants de Catalunya es va produir un brot entre aquestes dates i això, segons el Ministeri de Sanitat, dades que per cert la Generalitat mai ha comptabilitzat i barreja totes les notificacions de brot d’origen de l’àmbit familiar i social sense desglossar-les”.

Celebrem la reobertura de les sales de concert però calen ajudes eficients per l’oci nocturn

Des de la FECASARM, celebrem que es permeti la reobertura de les sales de concert tot i que considerem que a la gran majoria de sales només els sortirà a compte quan s’arribi al segon tram i puguin assolir un aforament del 70%. Així mateix, considerem que cal ampliar aquesta possibilitat als locals amb llicència de sala de festa, discoteca i bar musical com s’havia parlat en el seu dia que vulguin oferir concerts, opció que finalment va descartar Salut el dia 8 d’octubre.

A tal efecte, considerem que cal aprovar, amb caràcter urgent, ajudes proporcionades a les pèrdues que estan patint els locals d’oci nocturn, els gran oblidats en aquest pla d’obertura progressiva, atès que seran els darrers en poder reobrir. És evident que les ajudes que es posaran en marxa a partir de dilluns vinent de 6.000 i 9.000 euros per a locals d’oci nocturn no seran ni molt menys suficients i esperem que, tal i com va dir el Conseller Ramon Tremosa en el seu dia aquesta sigui una primera partida i que n’arribin més.

Per altre costat i al marge d’aquesta necessitat,  celebrem que el Parlament de Catalunya hagi aprovat una moció instant al Govern a que dialogui amb el sector i que adopti les mesures necessàries per que els sectors que encara no ho han pogut fer (oci nocturn i joc) ho puguin fer quan abans.

També volem aprofitar per valorar molt positivament els esforços que estan fent determinats ajuntaments, com ara per exemple la Paeria de Lleida o el de Castell-Platja d’Aro, per donar dos exemples, per ajudar als locals d’oci nocturn, tot facilitant-los l’accés a una segona llicència de restauració per poder funcionar en horari diürn i d’aquesta manera ajudant-los a poder subsistir.

Per a més informació us podeu adreçar als telèfons 902.099.500 i  670.703.370.