Publicada el 28 Dic, 2020
La FECASARM considera que la Generalitat segueix criminalitzant i discriminant la restauració

La FECASARM considera que la Generalitat segueix criminalitzant i discriminant la restauració amb el manteniment de la restricció horària per franges

La suspensió de la mesura es troba pendent de la decisió del TSJC que en breu s’ha de pronunciar 

Les restriccions a l’hostaleria son contraprduents i segueixen fomentant les trobades d’amics i familiars, causants del 81,5% dels contagis de l’àmbit social

 

Com bé sabeu, la  FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS D’ACTIVITATS DE RESTAURACIÓ I MUSICALS (FECASARM)  manté impugnada davant el TSJC, la restricció horària per franges imposada a la restauració i a algunes categories de locals d’oci nocturn, mesura que ha estat confirmada en la roda de premsa d’avui.

Per altre costat, el recurs interposat va acompanyat d’una petició de suspensió cautelar d’aquesta restricció horària, atès que la mateixa està provocant danys irreparables o de molt difícil reparació a molts locals de restauració i d’oci nocturn. La Generalitat disposava fins avui dia 28 a les 15h per justificar les mateixes, pel que esperem que el TSJC es pronuncii en les properes hores respecte de la suspensió sol·licitada.

Les restriccions a la restauració empitjoren els índicadors, segons dades oficials

Si observem l’evolució dels contagis a Catalunya els darrers mesos, segons dades del propi Departament de Salut, es pot veure clarament com les restriccions al sector de la restauració no han fet més que incrementar el nombre de contagis. Així les coses, es de veure que entre els dies 16 d’octubre (data en que es va tancar tota la restauració) fins al dia 23 de novembre (data de reobertura) es van detectar 117.563 positius, un promig de 3.265 casos per dia i, per exemple, només el dia 30 d’octubre, 14 dies després de tancar la restauració legal, se’n van detectar 6.212 en un sol dia.

Amés, l‘index de risc de rebrot va passar dels 400 als 882 punts entre els dies 14 d’octubre i 30 d’octubre i la velocitat de contagi (Rt) va anar en augment i no va començar a disminuir fins que va entrar en vigor el confinament nocturn ja que va reduir el botellon al carrer. En canvi, entre els dies 23 de novembre (reobertura) i el dia 21 de desembre (data en la que s’imposà el tancament per franges) es van detectar 40.170 casos positius, un promig de 1.434 casos, un 56% menys. Ara, amb la imposició del tancament per franges, en 4 dies s’han detectat 7.823 casos positius, 1.955 casos per dia.

Per altre costat, segons dades del Ministeri de Sanitat, el 81,5% dels brots notificats a tota Espanya entre els dies 17 i 24 de desembre, provinents de l’àmbit social, han tingut el seu orígen en reunions de familiars i amics, precisament l’activitat que la mesura impugnada promou, mentre que tan sols un 3’9% dels brots notificats amb orígen a l’àmbit social els darres mesos han tingut origen en l’àmbit de la restauració, un 0’6% del total de brots notificats.

La restricció horària per franges es arbitrària, desproporcionada, discriminatòria i contraproduent

Tal i com ja vàrem explicar, el primer argument que hem adduit davant el TSJC per demanar la suspensió cautelar de la restricció horària per franges es que la mateixa es del tot arbitrària atès que no obeeix a cap criteri científic doncs el virus no es propaga més o menys en funció d’una franja horària en concret però el que sí està demostrat es que, quantes menys hores de restauració ordenada i segura, principalment als vespres, més hores d’apats descontrolats i festes il·legals.

Al mateix temps, la mesura es desproporcionada  doncs si l’objectiu de la mesura era com diu la norma “evitar llargues sobretaules, pròpies d’aquestes festes, sense mascareta i en un entorn que s’ha evidenciat d’elevat risc de transmissió” hagués estat suficient imposar el tancament d’una hora entre serveis, obligar als clients dels locals legals a portar mascareta mentre no estiguéssin menjant o bevent i , especialment, NO fomentar els apats en entorns d’elevat risc de transmissió com s’està fent.

I es que precisament, el què està succeint es que aquestes sobretaules es porten a terme igualment però en salons i menjadors reduits de cases particulars, amb els comensals apilonats i sense cap mesura de seguretat ni de control respecte del compliment de les restriccions, pel que la solució haurà estat del tot contraproduent, per no dir que la limitació per franges està provocant aglomeracions als locals en les poques hores d’obertura, quelcom precisament que s’hauria d’evitar però tristament és el que s’està fomentant. .

En darrer lloc, la mesura es discriminatòria, atès que a d’altres sectors i espais els dóna la possibilitat de funcionar sense franges horàries i amb aforaments de fins a 1.000 persones sempre i quan compleixin determinats criteris sanitaris com ara determinades condicions de ventilació i mesures de control, opció que no es va concedir a les activitats d’hostaleria, a les que ni en les mateixes condicions, se’ls permet fer el que es permet fer a domicilis particulars (sopars de fins a 10 persones), el que considerem del tot inacceptable i una irresponsabilitat total.

Tal i com explica Joaquim Boadas, secretari general i cap dels serveis jurídics de la FECASARM “per tots aquests motius, confiem en que el TSJC acordi la suspensió de la mesura horària restrictiva atès que és il·legal i que la justificació de la pandèmia no ho pot suportar tot, menys quan els números oficials apunten en direcció oposada a les decisions adoptades. A banda d’això, si s’acorda la suspensió el sector de la restauració legal encara pot deixar de perdre prop de 500 ME dels 1.400 ME que es preveu que perdi fins l’11 de gener si no es deixa sense efecte una mesura que està multiplicant les celebracions sense cap control ni mesures de seguretat, fet que es farà més evident per cap d’any, data per la qual cal aprovar un horari més ampli, doncs és del tot irresponsable fomentar les celebracions il·legals en detriment d’aquestes en locals legals, ordenats, acondicionats i segurs

Per a més informació us podeu adreçar als telèfons 647.494.306 o 670.703.370.

Salutacions cordials