Publicada el 28 Oct, 2020
La FECASARM es reuneix amb el Delegat de la Generalitat i el Subdelegat del Govern central a Girona

 Representants de l’Associació d’Hoteleria, Restauració i Oci de Girona i Província (AHROGIP) es reuneixen amb el Delegat de la Generalitat i amb el Subdelegat del Govern central a Girona

Els representants de l’Associació adherida a la FECASARM han demanat mesures d’ajuda urgents i que no es prorrogui el tancament de bars i restaurants

Els mandataris s’han compromès a elevar les preocupacions i reivindicacions dels empresaris a presidència del Govern de la Generalitat i a Madrid, respectivament

 

Aquest matí han tingut lloc dues reunions entre representants de l’Associació d’Hoteleria, Restauració i Oci de Girona i Província (AHROGIP)  i els màxims representants de la Generalitat i de l’Estat, respectivament, a la província de Girona. La primera reunió ha tingut lloc a les 10 h del matí a la subdelegació del Govern de l’Estat amb el subdelegat del Govern Sr. Albert Bramon Vives i a la qual hi han assistit, per part de la FECASARM, Jordi Rissech, president de l’Associació de Restaurants, Tavernes i Oci Nocturn de Palamós, Jordi Díaz, president de l’Associació d’Hoteleria, Restauració i Oci de Girona i Província i de l’Associació d’Hoteleria, Restauració i Oci de Castell Platja d’Aro i S’Agaró, Sergi Reixach, directiu de l’Associació Provincial d’Hoteleria, Restauració i Oci de Girona i Província i directiu de la FECASARM i Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM.

En la primera reunió, mantinguda amb el subdelegat del Govern Central, els representants patronals han fet palesa la seva preocupació per la gravíssima situació que estan vivint els sectors de la restauració i de l’oci nocturn de la província, amb prop de  6.500 empreses a la demarcació i de les quals depenen prop de 60.000 famílies que ara mateix se senten del tot abandonades i moltes d’elles abocades al tancament definitiu.

Entre les reivindicacions més importants que s’han fet al màxim representant de l’Estat Espanyol a la província han estat que es concedeixin ajuts a fons perdut per pagar els lloguers i altres despeses fixes, que es suspenguin els pagaments de tributs i de cotitzacions a la Seguretat Social, doncs aplaçar no es una solució, que s’ampliï el període de carència dels préstecs ICO i s’estableixin moratòries en préstecs hipotecaris,  així com que es rebaixi l’IVA turístic al 4% per incentivar el consum.

El representant del Govern estatal s’ha fet càrrec de la preocupant situació que viuen sengles sectors econòmics i s’ha compromès a elevar als Ministeris corresponents les seves reivindicacions, a fi i efecte de que els puguin donar resposta a les mateixes.

Els sectors de l’oci nocturn i de la restauració reclamen solucions urgents

Els sectors de la restauració i de l’oci nocturn gironins, arrosseguen pèrdues milionàries des del dia 14 de Març. Així les coses, el sector de la restauració gironina ha perdut prop de 120 milions d’euros en dues setmanes des que la Generalitat va decidir tancar tots els bars i restaurants a nivell de Catalunya. Si comptem el global de pèrdues del sector restauració a nivell provincial, amb totes les restriccions patides, anirien més enllà dels 1.500 ME en 7 mesos. El sector de l’oci nocturn, per la seva part, porta acumulades unes pèrdues a nivell de Catalunya, des del 14 de Març, de prop de 3.000 ME, dels quals aproximadament 500 ME corresponen a la província de Girona.

El sector demana que no es prorrogui el tancament de bars i restaurants

A la segona reunió, mantinguda amb el Delegat del Govern de la Generalitat a Girona el Sr. Pere Vila i Fulcarà, els representants patronals han explicat al màxim representant del Govern autonòmic a la província que, al seu parer la Generalitat s’està equivocant en la seva estratègia de sacrificar les activitats econòmiques legals, deixant-les amés a l’estacada sense cap ajuda atès que la partida de 40 ME que s’ha aprovat darrerament és insuficient i amés hi ha hagut molts problemes tècnis a l’hora de demanar-les ja que el sistema s’ha col·lapsat, per no dir que no s’hi ha inclòs l’oci nocturn, sector per al qual han reclamat un pla de rescat proporcional a les pèrdues acumulades.

Així mateix els representants patronals també li han demanat al representant de la Generalitat que no es prorrogui el tancament de 15 dies de bars i restaurants doncs se li ha explicat que aquesta restricció no es la solució i que empitjora les dades epidemiològiques ja que la gent es segueix trobant igual però ho fa en espais insegurs.

També se li ha demanat  a Pere Vila que traslladi al Vicepresident Pere Aragonès que compleixi la seva paraula i que aprovi ajudes proporcionals a les restriccions aprovades atès que ambdós sectors es troben ofegats econòmicament ja que han de fer front a pagaments fixes mensuals molt importants i no estan facturant res. A tal efecte se li han recordat les paraules del vicepresident de la Generalitat, el qual va manifestar que  “s’ampliaran les ajudes el que calgui, el què calgui….. a cada mesura restrictiva, aprovació d’una ajuda econòmica“. Ara per ara però, tal i com li han recordat al representant de la Generalitat a la Província no ha arribat cap ajuda real i eficaç que permeti a les activitats continuar tancades sense risc de veure perillar la seva supervivència doncs els 40 ME aprovats recentment han estat del tot insuficients.

Tal i com ha explicat Sergi Reixach directiu de FECASARM i de la patronal Gironina AHROGIP, després de les dues reunions mantingudes avui, “estem desesperats, els locals d’oci nocturn de la província estan totalment abandonats. Hem de pagar despeses fixes, en el nostre cas hem hagut d’acomiadar al 70% dels treballadors per que no se’ns ha donat ni una miserable ajuda i si aquestes no arriben aviat ens veurem obligats a tancar definitivament. No podem pagar ni el 50% del lloguer, es evident que facturant 0 no es pot pagar res. Necessitem ajudes urgents ja mateix“.

Per la seva part, Jordi Rissech, president de l’Associació de Restaurants, Tavernes i Oci Nocturn de Palamós ha exposat que “el tancament del sector de la restauració ha estat una decisió totalment desencertada ja que som espais segurs, però malauradament se’ns veu com una part del problema quan els informes del Ministeri de Sanitat deixen clar que només un 3,5% dels brots notificats han tingut com a orígen un bar o un restaurant. Esperem que la Generalitat faci cas d’aquestes dades i finalment no prorrogui els 15 dies de tancament o es causarà un dany irreversible a l’economia quan no era ni molt menys necessari, com s’està demostrant en d’altres comunitats autònomes que mantenen aquestes activitats obertes“.

Per a més informació us podeu adreçar als telèfons 647.494.306 o 670.703.370.

Salutacions cordials