Publicada el 13 Jul, 2021
La FECASARM i la seva associació adherida a Salou prenen la iniciativa per realitzar cribratges massius entre la població jove davant les mesures ineficaces de l’administració 

La FECASARM i la seva associació adherida a Salou prenen la iniciativa per realitzar cribratges massius entre la població jove davant les mesures ineficaces de l’administració 

La FECASARM confia en que altres municipis es sumin a la iniciativa i que serveixi per reactivar la negociació per modificar el protocol d’accés als locals i demana una nova reunió amb Salut

Paral·lelament la FECASARM es reuneix demà amb Empresa per demanar una nova línia d’ajuts per fer front a les pèrdues milionàries acumulades degut a les restriccions 

Benvolguts/benvolgudes;

L’Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou (ARONS), entitat adherida a la patronal FECASARM, treballa per fer de Salou una destinació pionera en la lluita contra la Covid-19, especialment entre la població jove d’entre 16 i 29 anys. Així les coses, després del tancament del sector de l’oci nocturn i les noves restriccions anunciades per la Generalitat, l’associació ha fet un pas endavant en pro de l’adopció de mesures eficaces i útils i en aquest sentit ha sol·licitat autorització per instal·lar quatre punts sanitaris a la capital de la Costa Daurada on fer cribratges massius amb test d’antígens entre la gent jove i oferir així les màximes garanties en la tornada de les discoteques i bars musicals.

El nou protocol d’accés als establiments d’oci nocturn, llargament reivindicat per la FECASARM, implicaria l’obligació d’acreditar un test negatiu a la porta dels locals. D’aquesta manera, les persones que vulguin accedir-hi hauran de verificar que no poden contagiar el virus a través d’un codi QR que es lliurarà un cop es faci la prova d’antígens, a través de l’aplicació Liberty Pass. Amb l’objectiu de facilitar aquesta mesura, ARONS està treballant amb diferents empreses sanitàries i farmacèutiques per tal d’instal·lar diverses carpes a Salou, amb personal sanitari i capacitat per realitzar fins a 5.000 tests al dia. L’objectiu és habilitar aquests punts aquest mateix mes de juliol i durant tot l’estiu i des de la FECASARM s’espera que altres municipis es sumin a la iniciativa i que la mateixa serveixi per reactivar i accelerar les negociacions amb la Generalitat per modificar el protocol d’accés als locals i flexibilitzar les restriccions imposades.

«Mentre la Generalitat continua anunciant noves mesures restrictives contra el sector de l’hostaleria que no aporten solucions reals al problema, nosaltres volem frenar els contagis detectant els positius i asimptomàtics i traient-los de circulació», defensa el president d’ARONS, Eduardo Abenójar. En aquest sentit, l’entitat ja ha sol·licitat a l’Ajuntament de Salou permís per poder ocupar la via pública amb carpes sanitàries en quatre punts estratègics del municipi; dos al carrer de Carles Buïgas i dos més al passeig de Jaume I. Aquestes carpes funcionarien cada dia, de 10 a 22 hores.

Des de l’associació, que aglutina prop d’un centenar d’establiments, recorden que Salou és una destinació turística de primer ordre i que la seva restauració i oci nocturn són també un atractiu per als visitants d’arreu. Tanmateix, Abenójar, defensa que «hem d’aprofitar el poder d’atracció que tenim entre la gent jove per fer un cribratge massiu en el segment de població que és actualment el principal focus de contagis. Tancar els locals legals implica traslladar el problema als carrers, platges i pisos sense cap mena de control i acabar de condemnar a mort un sector que ja està al límit per aquesta crisi». L’acció de cribratge aniria complementada amb tests en farmàcies i en laboratoris.

El sector no és el problema, és la solució 

Així mateix, la FECASARM reclama més compromís per part de les administracions i defensa que el sector té la capacitat de fer tests previs i crear espais d’oci segur i, al mateix temps provocar una millora dels indicadors de la pandèmia. En aquest sentit, Joaquim Boadas, secretari general de la patronal de la restauració i l’oci nocturn exigeix “que no s’utilitzi al sector com a cap de turc de l’actual situació ja que el sector no és el problema, es la solució però s’ha de saber aprofitar com un aliat estratègic i no s’està fent, ja que ara mateix es segueix abocant a la gent a la pràctica de l’oci nocturn il·legal sense cap mesura sanitària ni de seguretat”.

El dirigent ha recordat que ja fa més de vuit mesos que la patronal reclama un canvi normatiu per a introduir els tests previs en els protocols d’accés als locals. Ara, avancen, la iniciativa pionera que s’està forjant a Salou podria servir per a traslladar l’experiència a altres poblacions turístiques similars de tota Catalunya.

Reunió amb Empresa per demanar noves línies d’ajuts  

Per altre costat i al marge de que la FECASARM preveu poder-se reunir amb Salut quan abans a fi i efecte de reactivar les negociacions per modificar el protocol d’accés a les activitats i que aquest nou protocol permeti flexibilitzar les restriccions aprofitant als locals legals com a punt de control i de filtre per detectar i treure de la circulació a asimptomàtics, representants de la patronal tenen previst reunir-se demà amb representants del Departament d’Empresa per demanar una nova línia d’ajuts per pal·liar els greus perjudicis que arrosseguen els sectors de la restauració i l’oci nocturn.

A la reunió, que es celebrarà demà hi assistiran David López, president de la FECASARM i de l’Associació Front Marítim Barceloneta (AFM), Eduardo Abenójar president de l’Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou (ARONS) i de l’Associació Provincial de Restauració i Oci Nocturn de Tarragona (APRONT) i Joaquim Boadas, Secretari general de la FECASARM. Per part d’Empresa està previst que hi assisteixin el nou secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i un representant de l’Àrea de Comerç.

Salutacions cordials