Publicada el 19 Feb, 2021
La FECASARM impugnarà les noves mesures anunciades pel PROCICAT ja que no contemplen una flexibilització de les restriccions a la restauració

La FECASARM impugnarà les noves mesures ja que no contemplen una flexibilització de les restriccions a la restauració 

Segons la FECASARM el virus no es transmet més o menys en funció de l’hora, quelcom ja reconegut prèviament pel TSJC, i els locals legals son part de la solució i no del problema

EL TSJC ja no es podrà pronunciar sobre les restriccions actuals ja que quan decideixi sobre la suspensió de la seva vigència ja l’hauran perdut 

Tal i com recordareu, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar les mesures urgents presentades per la FECASARM contra les restriccions vigent imposades a la restauració i a determinades activitats d’oci nocturn, decidint tramitar les mateixes per la via ordinària i atorgant a la Generalitat un plaç per justificar-les fins el dilluns dia 22 a les 12h. També va decidir atorgar al Ministeri Fiscal i a la FECASARM el mateix plaç per pronunciar-se sobre una possible competència del Tribunal Suprem per conèixer del recurs.

El TSJC ja no es pronunciarà sobre les mesures actualment vigents

Tal i com vàrem explicar en el nostre darrer comunicat, el TSJC difícilment es podrà pronunciar sobre la suspensió de les restriccions actualment vigents, doncs les mateixes perdran vigència a les 0h del proper dia 22 de febrer i s’ha donat plaç a la Generalitat per justificar-les fins a les 12h del dia 22 del mateix dia. Tal i com explica Joaquim Boadas, secretari general i cap dels serveis jurídics de la FECASARM, “si les restriccions ja no es troben vigents en aquella data, ja no es podrà suspendre cautelarment la seva vigència”.

Precisament tenim un precedent gairebé idèntic en un altre recurs contenciós interposat per la FECASARM, on el mateix TSJC, mitjançant interlocutòria de data 18 de novembre de 2020 va decretar el següent:

” Pues bien, la mentada Resolución entró en vigor en la fecha de publicación del DOGC (30/10/2020) con una duración en cuanto a las medidas de 15 días. Por tanto, a las 00.00 horas del día 14/11/2020 dejó de producir efectos. …….en consecuencia, carece de sentido la adopción de medidas cautelares sobre una resolución que ha perdido vigencia y ha dejado de producir efectos”.

La FECASARM impugnarà les noves restriccions ja que no contemplen una flexibilització de les restriccions a la restauració

Des de la FECASARM, ja vàrem preanunciar que, si les noves mesures que entraran en vigor el proper dia 22 de febrer no contemplaven, com a mínim, el servei de sopar els caps de setmana, impugnaríem les mateixes. Aquesta ja serà la 11ª impugnació de mesures que plantejaria la FECASARM i el 8è recurs que manté obert contra la Generalitat després de diferents acumulacions de procediments.

La FECASARM defensa que el virus no es transmet en funció de l’hora

La FECASARM seguirà basant la nova impugnació en quatre arguments principals: 

1)  El tancament i obertures intermitents estava “justificat” tan sols per a les festes nadalenques, “a fi i efecte d’evitar les llargues sobretaules pròpies d’aquelles dates”, tal i com s’exposava a la resolució de data 19 de desembre de 2020.

2) El propi TSJC, en un procediment previ instat per la FECASARM, mitjançant interlocutòria de data 29 de desembre de 2020 ja va reconèixer que “el virus no es transmet més en unes hores que en d’altres”. Anteriorment, el mateix TSJC, en interlocutòria de data 31 de juliol de 2020 ja havia manifestat que “no se justifica en el informe que se vaya a producir una mayor transmisión del virus dependiendo del horario de cierre“. 

3) El mateix TSJC en data 9 de desembre de 2020 va dictar una altra interlocutòria en la que manifestava que “nadie ha demostrando, ni siquiera indiciariamente, la ineficacia de las medidas que se discuten”.  La FECASARM precisament ha acreditat, amb una prova pericial i dades oficials que, malgrat les restriccions, els contagis s’han seguit produint i que només un 3% dels contagis i brots de l’àmbit social han tingut orígen en l’àmbit de la restauració ja que prop del 80% provenen de reunions d’amics i familiars. Precisament aquesta es la mateixa conclusió a la que va arribar el TSJPV en una interlocutòria dictada la setmana passada

4) Segons una altra prova pericial elaborada per una empresa experta en bioseguretat,  existeixen fórmules tecnològiques i científiques que fan innecessari reduir horaris i tancar activitats per evitar contagis i que, els espais legals amb mesures de seguretat, són espais segurs. Precisament el mateix TSJC en interlocutòria de data 9 de desembre de 2020 va determinar que l’administració està obligada a cercar, de manera incessant, noves i millors mesures d’acord amb els avenços tecnològics i científics, i està clar que no ho està fent ja que fa prop d’un any que està aplicant mesures més pròpies del segle XIX que no del segle XXI. 

El 50% d’empreses a concurs de creditors i pèrdua de 100.000 llocs de treball

Un altre dels arguments de la FECASARM per justificar la necessitat de flexibilitzar urgentment les mesures restrictives és el dany irreparable que estan patint milers d’empreses de restauració a Catalunya degut a les restriccions desproporcionades i innecessàries que estan patint i, en aquest aspecte, en el mateix sentit que així ho va dictaminar el Tribunal Superior de Justícia Basc, el dany no serà reparable si els locals tanquen definitivament. En aquest sentit, cal tenir en compte que els ajuts concedits per l’Administració han estat del tot insuficients i que  el proper dia 14 de març de 2021 finalitza el plaç per presentar concurs de creditors a totes aquelles empreses que estiguin en situació d’insolvència i, ara mateix, més d’un 50% de les empreses de restauració ho estan ja que no poden fer front a les seves obligacions corrents. Aquest fet pot implicar la destrucció de més de 100.000 llocs de treball i la ruïna per a milers de famílies.

Per a més informació us podeu adreçar als telèfons 647.494.306 i  670.703.370.