Publicada el 28 Jul, 2020
La FECASARM porta a la Generalitat davant el Tribunal Superior de Justícia pel tancament de les discoteques

LA FECASARM demanda a la Generalitat pel tancament de les discoteques 

Amés demana la suspensió immediata de la vigència de la resolució al considerar que posa en risc prop de 40.000 llocs de treball 

La resolució impugnada vulnera la pròpia Llei de Salut Pública de Catalunya així com els principis de reserva de llei i de proporcionalitat 

Tal i com ja vàrem anunciar que faríem, la FECASARM ha impugnat aquesta matí davant els Tribunals la decisió de la Generalitat de suspendre totes les activitats de discoteca, sala de festes amb espectacle i sala de ball de manera indiscriminada arreu de Catalunya. Així mateix, també s’ha impugnat la decisió d’obligar a tancar, a les 24h, les activitats de bar, restaurant, bars musicals, guinguetes i establiments de joc a determinades poblacions per considerar l’esmentada decisió arbitrària. El recurs contenciós-administratiu s’ha presentat aquest matí davant la Sala d’afers contenciosos-administratius del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Al mateix temps que s’ha interposat el recurs, també s’ha sol·licitat al Tribunal la suspensió immediata de la vigència de la resolució atès el greu perjudici que està causant als empresaris i treballadors d’aquestes activitats ja que el manteniment d’aquesta situació en el temps pot provocar un dany irreparable o de difícil reparació, com ara el tancament de la gran majoria d’empreses del sector i la destrucció de milers de llocs de treball. Només cal veure a tal efecte que la resolució para d’una “durada inicial de 15 dies” i, per tant, podrien ser molts més.

En primer lloc, considerem il·legal la resolució ja que la mateixa vulnera el principi de reserva de llei atès que el dret a la llibertat d’empresa es troba recollit a l’article 38 de la Constitució i, per tant,  al Títol I, capítol 2on, secció 2ª, pel que té la protecció de l’article 53.1 de la mateixa Carta Magna, és a dir, que la seva limitació ha de ser acordada sempre per una llei i no pot ser limitada per una disposició reglamentària com ara la impugnada.

Al marge d’aquesta violació constitucional, al nostre criteri, la resolució també vulnera la Llei de Salut Pública de Catalunya. Tal i com ha explicat Joaquim Boadas, secretari general i cap dels serveis jurídics de la patronal “al nostre criteri, la resolució impugnada també vulnera la Llei de Salut Pública de Catalunya, atès que contradiu el seu article 55 bis, doncs la mesura afecta de manera arbitrària i injustificada a més persones i més territori del que seria estrictament necessari afectar per ser eficaç, vulnerant-se d’aquesta manera el principi de proporcionalitat.

La resolució, a part d’il·legal i desproporcionada, és ineficaç

Tal i com hem explicat en el nostre escrit de recurs, considerem que la mesura restrictiva de drets empresarials, amés d’il·legal es ineficaç, atès que el tancament de totes les activitats de discoteca i similars fomentaran un oci nocturn alternatiu il·legal, com ara el botellot, on la gent no porta mascaretes ni guarda la distancia de seguretat, ni hi ha límits d’aforament i molts assistents beuen de la mateixa ampolla, el que no passa a les discoteques ja que hi ha mesures de control molt estrictes. Aquest extrem ha quedat acreditat arrel del què ha succeit el primer cap de setmana d’aplicació de la restricció i així ho hem acreditat davant del Tribunal.

Als efectes d’acreditar que era possible l’aprovació d’una mesura alternativa menys gravosa, més proporcionada i igual o més efectiva que l’aprovada hem explicat el cas d’Andalusia, on el govern ha entès perfectament que cal protegir el sector i ha permès que segueixi funcionant sota estrictes mesures de control d’aforament, sense pista de ball i retallant dues hores l’horari de funcionament, però no tancant totes els activitats com s’ha fet aquí a Catalunya ja que ho considerem una decisió totalment desproporcionada i arbitrària i, per tant contrària a la legalitat vigent.

40.000 llocs de treball es troben en risc de ser destruïts

En el nostre recurs hem fet esment de la necessitat de suspendre’s amb caràcter immediat la vigència de la resolució atès que prop de 40.000 llocs de treball es troben en risc de ser destruïts, un nombre superior en 10 vegades als treballadors de la Nissan.  Als efectes d’acreditar aquest extrem hem aportat còpia dels TC2 de 5 discoteques de diferents punts del territori i, només entre aquests 5 locals, ja sumaven 750 treballadors. També hem aportat rebuts de lloguer de 5 locals, acreditant amb aquest extrem que les discoteques, malgrat estar tancades segueixen pagant el lloguer i, si no facturen, no ho podran fer i els seus titulars seran desnonats, el que provocarà la desaparició de fins a 3.000 negocis i la destrucció com hem dit de 40.000 llocs de treball directes i indirectes doncs el sector no només dona feina al seu personal directe sinó que del mateix també en viuen artistes, empreses de seguretat privada, de control d’accés, de neteja, de distribució de queviures i begudes, empreses de manteniment, entre moltes d’altres.

La FECASARM s’adhereix a la campanya internacional “SOS NIGHTLIFE”

Al marge del recurs contenciós-administratiu que la FECASARM ha presentat avui, també s’ha adherit a una campanya per fer visible davant del Govern Català, espanyol i d’altres països, la necessitat de que es protegeixi i s’ajudi a l’oci nocturn com a sector econòmic estratègic a nivell econòmic i turístic. La campanya s’executa no només a Catalunya i a Espanya sinó que també s’executarà a 19 països més, ja que d’aquest sector en depenen milions de famílies a tot el món i és un sector que cal protegir. Com hem dit, a Catalunya son prop de 40.000 les famílies que viuen d’aquest sector i a tot Espanya més de 300.000 i, per tant, cal lluitar per elles i pel seu futur.

La campanya, que es difondrà per xarxes socials i es faran cartells portaran el lema de “SOS Nightlife” (Salvem l’oci nocturn), campanya que es troba impulsada per l‘Associació Internacional d’Oci Nocturn (International Nightlife Association), associació amb presència actualment a 19 països, entre ells Espanya i la qual és membre de l’Organització Mundial de Turisme de Nacions Unides. El sublema de la campanya es #wehavefamiliestoo (nosaltres també tenim famílies!).

Per a més informació us podeu adreçar als telèfons 902.099.500 i  670.703.370.