Publicada el 10 Jun, 2020
La FECASARM proposa a Generalitat i ajuntaments una microdesescalada gradual per a discoteques amb 16 mesures sanitàries

Avui s’ha celebrat la 1a sessió de la taula de treball amb sector, Salut, ajuntaments, policia i protecció civil

La celebració d’aquesta taula de treball va ser proposada per la FECASARM i es pionera a nivell estatal

Avui ha tingut lloc la primera sessió de la taula virtual de treball celebrada entre sector de l’oci nocturn, departament d’Interior, Departament de Salut, Policia, Protecció Civil i Ajuntaments, a fi i efecte de pactar, entre totes les parts implicades, un conjunt de mesures i dates referent a la reobertura de les discoteques i bars musicals a Catalunya.  Ha presidit la taula l’Hble Conseller d’Interior sr Miquel Buch qui ha inaugurat la mateixa i ha intervingut en segon lloc el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona sr Albert Batlle, així com també els representants de l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya i representants del Departament de Salut i de Protecció Civil.

Aquesta taula de treball és pionera a l’Estat Espanyol i va ser creada a proposta de la FECASARM. Cal dir que aquesta no és la primera vegada que Catalunya es pionera a nivell estatal en la posada en marxa d’una taula de treball relacionada amb l’oci nocturn atès que ja l’any 2019  ja va posar-e una en marxa, fruit de la qual va néixer el primer protocol contra la violència sexual en l’àmbit de l’oci nocturn.

Aquesta vegada, el tema a tractar ha estat un assumpte molt concret: la reobertura dels bars musicals i discoteques a Catalunya, ja que la gestió de la fase 3 de la desescalada en aquesta matèria correspon a les Comunitats Autònomes. Malgrat que una part de les discoteques del territori ja han obert, les mesures que surtin d’aquesta taula s’aplicaran a totes les discoteques i bars musicals de Catalunya que es trobin en fase 3.

La primera sessió de la taula de treball ha estat molt productiva atès que cadascuna de les parts ha donat el seu punt de vista i totes les parts han convingut que el més important es protegir la salut de treballadors i clients, i el que cal es trobar fórmules per fer compatible aquesta seguretat amb la reactivació econòmica d’un sector que està patint moltíssim les conseqüències de la crisi sanitària de la COVID 19 ja que va ser el primer en tancar i son els darrers en obrir.

LA FECASARM considera vital el paper dels ajuntaments en aquesta microdesescalada sectorial

Des de la FECASARM, des del primer minut, ja vàrem considerar vital la participació del món local en aquesta taula. En paraules de Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM “estem molt satisfets de que Interior hagi acceptat aquesta taula de treball per tactar tots aquells aspectes relacionats amb la reobertura de discoteques en fase 3 i aquesta primera sessió ha estat molt productiva ja que hi han participat tots els agents implicats en el sector. I en aquest aspecte ja vàrem dir que era vital que els ajuntaments juguin un paper important ja que son l’administració més propera a les activitats, la que les autoritza i la que té un major control sobre les mateixes i per tant tindran molta informació de cadascuna d’elles, la qual serà clau per avaluar les condicions de reobertura a cada àmbit territorial i aquells aspectes relacionats amb les mesures de protecció, aforament i altres aspectes. Tal i com ja vàrem dir en el seu dia quan vàrem proposar la creació de la taula i tal i com hem proposat avui, aquesta desescalada especial per a discoteques hauria de ser gradualasimètrica per municipis o comarques per tenir més control sobre la mateixa, atenent a criteris objectius i ha de ser consensuada entre totes les parts, per que tothom es senti segur

La FECASARM ha presentat a la taula una proposta de microdesescalada amb 16 mesures sanitaries

La proposta presentada avui a la taula de treball per part de la FECASARM passa per una reobertura gradual, asimètrica i pactada, a fi i efecte de que tothom es senti còmode amb el calendari i les condicions atès que no ens podem jugar cap relliscada o posariem en risc tota la temporada d’estiu. La reobertura gradual passaria per obrir inicialment les primeres activitats en fase 3 a les zones més avançades en la desescalada amb un 50% d’aforament (incrementant un 17% el què ha aprovat el Ministeri de Sanitat) i amb ocupació de pista de ball amb taules i cadires i gen asseguda amb unes estrictes mesures de seguretat, al cap d’una setmana d’estar en fase 3, en aquelles zones on no hi hagi hagut cap incidència obrir amb un 75% de l’aforament amb ocupació de pista de ball però amb taules altes i, finalment, al cap d’una altra setmana, en la nova normalitat, ja poder fer-ho amb un 100% de l’aforament sempre i quan es puguin complir les mesures de seguretat i sense mobiliari a la pista de ball però guardant mínima distància interpersonal i conservant l’obligació de portar mascareta Evidentment, les zones que vagin més retrassades anirien reobrint gradualment segons la nostra proposta, amb els percentatges anteriors amb una setmana mínim sense poder incrementar l’aforament, per això la nostra proposta es asimètrica i gradual.

La FECASARM es perfectament conscient de la importància de prendre mesures de seguretat i de protecció i per això ha proposat implementar les 16 mesures que es requereixen per implementar el distintiu sanitari internacional que porta per nom  “Sanitized Venue” (Local Higienitzat) impulsat per l’Associació Internacional d’Oci Nocturn i algunes de les quals son una formació als treballadors, que els treballadors duguin mascaretacartelleria informativa sobre guardar distàncies personals, rentar-se les mans i portar mascareta, guardar distàncies entre taules als reservats, pagar amb targeta, disposar d’hidrogel i mascaretes a disposició dels clients, desinfecció continuada de zones de contacte amb clients i lavabos, fer comandes digitals, entre d’altres. Opcionalment es demanaria la nebulització química del local o la instal·lació d’equips d’oxigenació cel·lular. Aquest distintiu internacional ja l’han implementat  7 locals a Catalunya i 6 més es troben en fase d’implementació i també s’està implementant a 8 altres països fora d’Espanya.

Poques mesures però pràctiques i eficients

Des de la FECASARM hem volgut deixar clar a la taula de treball d’avui que som partidaris d’implementar poques mesures però que siguin eficaces.

David López, president de la FECASARM ha exposat que “l’excés de regulació només porta a la confusió i al final ningú compleix res. Nosaltres som partidaris d’implementar poques mesures i que siguin pràctiques i eficaces, que realment comportin una protecció dela salut de treballadors i clients i treballar molt la conscienciació del públic i la formació dels treballadors. Per tant, estem encantats d’haver pogut aportar el nostre gra de sorra havent presentat aquesta proposta de microdesescalada sectorial i les nostres 16 mesures sanitàries. Cal tenir en compte que sortir de festa no és més insegur que anar amb metro, el que cal es buscar la compatibilitat entre el lleure i al seguretat, quelcom que entre tots podrem aconseguir ja que el nostre sector està necessitat de reobrir ja que està patint molt económicament“.

Ara caldrà esperar doncs a la segona sessió d’aquesta taula de treball tot esperant que es cel·lebri quan abans per poder anar avançant i que, conforme els locals vagin arribant a la fase 3 es puguin anar adaptant a les normes que finalment surtin d’aquesta taula de treball que hem de qualificar com de molt productiva i constructiva.

Per a més informació us podeu adreçar al telèfon 902.099.500 o al 670.703.370.