Publicada el 10 Sep, 2020
La pressió patronal i policial fan disminuir l’oferta de festes il·legals a Catalunya

La pressió patronal i policial fan disminuir l’oferta de festes il·legals 

Les festes segueixen celebrant-se però la majoria ja no es publiciten obertament, el que afecta a la seva capacitat de convocatòria

Una de les festes es pretén celebrar el dia 20 de setembre en una regió sanitària que té aplacades mesures sanitàries especials 

La bústia de denúncies que la FECASARM va posar en marxa ara fa una setmana  per denunciar festes i activitats il·legals (denuncia@fecasarm.cat) està provocant els seus primers efectes positius i es que, degut a la possibilitat que es va donar a qualsevol persona de poder denunciar aquest tipus de celebracions, unit a la pressió policial que s’està exercint sobre les mateixes, ha provocat una reducció molt important en l’oferta d’aquestes. 

Així les coses, si el cap de setmana passat es van denunciar 16 festes il·legals, per aquest cap de setmana llarg, només ens han arribat 6 noves denúncies i fent una cerca d’ofertes també hem pogut constatar que, l’oferta pública i en obert de les mateixes, s’ha reduït de manera molt considerable.

Les festes es segueixen celebrant però l’oferta ja no es pública

Si bé es cert que els festes il·legals malauradament es segueixen i es seguiran celebrant, el que ja sí s’ha aconseguit a través de la bústia de denuncies que va posar en marxa la FECASARM, es que aquestes ara ja no es publicitin obertament, el que evidentment limita molt la seva capacitat de convocatòria.

Tal i com explica Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM, amb l’activació de la bústia de denúncies hem aconseguit que l’oferta de festes il·legals ja no sigui oberta ni pública, el que afecta a la seva capacitat de convocatòria i, per tant, ja hem aconseguit un primer objectiu, però cal seguir treballant per eradicar-les del tot. En alguns casos també s’ha aconseguit que algunes es cancel·lessin o es paralitzessin a mitja celebració i, en aquest aspecte, volem agrair la importantíssima tasca que han fet i segueixen fent les forces i cossos de seguretat i en especial els Mossos d’Esquadra i la Guardia Urbana de Barcelona

Una empresa de begudes alcohòliques promou les festes en domicilis

Una de les denuncies que ens han fet arribar a la bústia de denuncies no té res a veure amb cap festa il·legal que es pretengui celebrar en els propers dies a Catalunya, però sí té una especial rellevància atès que fa referència a una coneguda empresa de begudes espirituoses que, en xarxes socials, promou la celebració de festes en domicilis particulars.

Així les coses, tal i com podreu veure en la imatge que us acompanyem , l’empresa de begudes José Cuervo, en un post molt desafortunat penjat a instagram amb imatges, convida als joves a organitzar festes en domicilis dient literalment el següent: “Un like por ese colega que siempre cede su casa porque sí, porque él también se merece tener su día. Be hoy en tu casa

Aquest fet li ha estat recriminat a l’empresa en qüestió a través de la patronal FECASARM i de la patronal estatal de l’oci nocturn  SPAIN NIGHTLIFE i ha estat posat en coneixement també de la Federación Española de Bebidas Espirituosas (FEBE), a fi i efecte de que li traslladi la nostra queixa al seu associat. 

Una de les festes il·legals es pretén celebrar en una àrea sanitària protegida

De les darreres festes il·legals que han estat denunciades a través de la bústia de denuncies en volem destacar una que es pretén celebrar el proper dia 20 de setembre en una regió sanitària on la Generalitat acaba d’aprovar la pròrroga de mesures especials en matèria sanitària. Així les coses, la festa està previst que es celebri en un municipi del Vallès Oriental, entre les localitats de Granollers i la Roca del Vallès. Justament la localitat de Granollers, juntament amb Les Franqueses del Vallès i Canovelles es troben sota aquestes mesures sanitàries extraordinàries recentment prorrogades, pel que considerem encara més greu la seva celebració ja que es preveu que a la festa hi assisteixin “només” 250 persones.

A tal efecte, volem destacar, ja que no deixa de ser irònic, que aquesta festa s’anunciï com a “festa legal” explicant els seus organitzadors que “cumplimos con la normativa otorgada por el Estado“. Malgrat això, al mateix temps els seus organitzadors reconeixen explícitament que la festa no és legal i es burlen de la denuncia formulada per la FECASARM reconeixent que els va obligar a suspendre la festa inicialment prevista per al passat cap de setmana tot exposant el següent: “Desgraciadooos, muchas gracias…. Gracias tv3 pero hemos suspendido el evento del dia 6 al día 20 porque no es legal ni con la gente sentada en las mesas, si el día 20 sigue siéndolo no la haremos como todos sabréis. El tema de secret location es porque el aforo es limitado, podríamos dar la ublicación perfectamente, pero solo es para 250 personas, por lo tanto no queremos gente en la puerta esperando porque va a ser sold out 100%. Dicho esto, gracias por la promoción“.  

Us acompanyem les imatges de la festa i les explicacions dels organitzadors penjades a xarxes socials.

La FECASARM insisteix en que la clau és recuperar l’activitat nocturna legal

Des de la FECASARM seguim pensant i defensant que ha estat un error tancar tot l’oci nocturn legal i limitar l’horari de les activitats de restauració a la1h atès que aquest fet ha disparat la demanda i l’oferta d’oci nocturn il·legal. I aquest fet ha portat com a conseqüència un augment de contagis que no s’haguessin donat en el marc d’un funcionament d’un oci nocturn autoritzat, segur, supervisat, controlat, ordenat i amb aforament limitat.

Tal i com ha explicat David López, president de la FECASARM, “al igual que així li ho vàrem demanar l’altre dia personalment al secretari de Salut Pública de Catalunya Josep Maria Argimon en la reunió mantinguda amb ell, reiterem la necessitat de que, de manera urgent es recuperi l’activitat d’oci nocturn, amb les mesures sanitàries que calguin, així com també l’horari nocturn habitual de les activitats d’hostaleria, ja que només d’aquesta manera es reduiran els contagis atès que les nostres activitats, a diferència de l’oci nocturn il·legal, disposen de mesures sanitàries, de seguretat i de control, pel que som una part de la solució i no una part del problema. Per tant, no podem esperar a que millorin els indicadors per reobrir, justament per que aquests milloraran quan l’oci nocturn recuperi l’ordre, el control i la legalitat”

Per a més informació us podeu adreçar als telèfons 902.099.500 i  670.703.370.