Publicada el 13 Oct, 2020
Salut confirma al sector de l’oci nocturn que de moment no reobrirà i anuncia mesures més contundents

Salut confirma al sector de l’oci nocturn que de moment no reobrirà  

Aquesta confirmació s’ha produït en el marc d’una reunió celebrada avui entre Salut i sector en la qual Salut ha confirmat mesures més contundents 

 El sector ha proposat seguir treballant en el pla sectorial, proves pilot i tests ràpids i ha reclamat un pla de rescat urgent

Avui s’ha celebrat una reunió entre sector de l’oci nocturn i el Departament de Salut de la Generalitat, en la qual hi han participat la FECASARM i altres patronals del sector. Per part del Departament de Salut hi han participat, entre d’altres persones el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon.

En el marc de la reunió i en primer lloc el Secretari de Salut Pública s’ha disculpat pel pas enrere que es va fer la setmana passada i ho ha justificat dient que “no voliem fer un pas endavant per tornar-ne a fer un altre enrere al cap d’uns dies” tot referint-se a l’evolució negativa de les dades epidemiològiques, avançant que en els propers dies donarà a conèixer mesures encara més restrictives i contundents. El representant de la FECASARM, Joaquim Boadas, així com d’altres representants d’altres patronals han agraït les disculpes del secretari de Salut Pública però se li han retret les formes ja que no han estat les mes adequades doncs molts empresaris ja havien fet les seves previsions, recuperat treballadors dels ERTOs, comprat producte i fins i tot fet publicitat de cares a la reobertura. .

El secretari de Salut ha volgut constatar i així ho ha dit explícitament que “el sector de l’oci nocturn no és un sector no segur” i que el culpable de l’augment de contagis no ha estat l’oci nocturn ja que el sector no es insegur per sí mateix”. El mateix secretari de Salut Pública ha reconegut en el marc de la reunió que ell va ser qui va decidir tancar l’oci nocturn el 24 de juliol amb l’objectiu de reduir la mobilitat pel que des de la FECASARM se li ha retret que aquesta decisió va ser del tot desencertada i que va ser pitjor el remei que l’enfermetat ja que la gent s’ha buscat altres alternatives d’oci en llocs descontrolats i per aquest motiu els contagis han anat a l’alça. El pitjor de tot però, tal i com li ha recordat Joaquim Boadas ha estat que “aquesta decisió, a part de no haver servit per a res a nivell de salut ja que ha estat fins i tot contraproduent, ha arruïnat a moltes famílies d’empresaris i treballadors del sector que no han pogut treballar entre el 24 de juliol i el 15 de setembre i que si aquest tancament no s’hagués produït entre aquestes dates la situació ara mateix no seria tan dramàtica i possiblement el número de contagis no seria tan elevat ja que els locals d’oci nocturn eren part de la solució i no el problema, cosa que el Govern no va saber aprofitar“. Amés el dirigent patronal li ha advertit al dirigent de Salut que “els problemes de salut més greus vindran ara, com ara malalties mentals i d’altres tipus ja que la gent està desesperada i tot per culpa de decisions que no han servit per a res més que per arruïnar a molts empresaris i treballadors els quals perdran els seus negocis i fins i tot les seves vivendes

El sector insisteix en proves pilot, test ràpids i en treballar el pla sectorial

Els diferents representants del sector de l’oci nocturn avui presents a la reunió han exigit seguir avançant per poder reobrir el sector de l’oci nocturn quan les dades epidemiològiques siguin més favorables i aprofitar aquest moment dolent per avançar feina. En aquest sentit, s’ha insistit en la necessitat de seguir treballant en el pla sectorial que es va deixar aparcat a principis de juliol i que contempla la reobertura dels locals amb pista de ball i també s’ha demanat que es treballi amb els tests ràpids ja que poden ser la solució definitiva al problema. En aquests sentit cal recordar que la Sala Apolo de Barcelona, local associat a la FECASARM,  té la intenció de celebrar en breu com a prova pilot un concert amb 1000 persones realitzant prèviament als assistents un test ràpid.

També s’ha recordat que, per part de la FECASARM es va demanar ara fa uns dies la realització de proves pilot sense públic a fi i efecte de que els dirigents polítics puguin veure sobre el terreny que els locals d’oci nocturn son espais segurs i que la seva reobertura temporal amb taules i cadires son el mateix que una activitat de cafè teatre o cafè concert i que actualment es troben oberts al públic i funcionen sense problemes. 

El sector segueix demanat un pla de rescat i altres mesures d’ajuda

Els representants del sector han coincidit en reclamar a Salut que faci d’enllaç i que reiteri al Govern de la Generalitat la necessitat de que s’aprovi un pla d’ajudes econòmiques per al sector. El representant de FECASARM ha retret al secretari de Salut Pública que aquestes ajudes no s’hagin previst abans ja que, “aquestes ajudes s’haurien d’haver previst i aprovat en el mateix moment que es dictava la resolució de tancament el 24 de juliol, doncs ara ja serà massa tard per a molts empresaris i treballadors“. En aquest sentit se li ha recordat al secretari de Salut que “molts empresaris estan a punt de perdre la possessió dels seus locals ja que ja han rebut la corresponent demanda de desnonament“.

Al marge dels contactes que ja està fent el sector amb alts càrrecs del Govern, Josep Maria Argimon ha mostrat el seu compromís de parlar amb presidència del Govern i demanar-los que s’afanyin en l’aprovació d’aquest pla de rescat.

Per altra banda, des de la FECASARM, a través de la patronal estatal de l’oci nocturn Spain Nightlife s’està en contacte amb els Ministeris d’Hisenda, Turisme i Treball a fi i efecte de que aquests també acordin mesures d’ajudes urgents per al sector per ajudar-los a pagar els lloguers i altres despeses pendents i que se’ls suspengui l’obligació de pagar impostos i cotitzacions a la Seguretat Social pendents. 

Al mateix temps, la patronal estatal Spain Nightlife, es troba adherida a la Plataforma d’Empresaris afectats per la COVID-19 (PEACOVID-19) i està preparant -per si no arriben les ajudes esperades-, una demanda de responsabilitat patrimonial col·lectiva a la que es podran adherir tots aquells empresaris que ho desitgin per reclamar a l’Estat i a les Comunitats Autònomes el dany emergent, el lucre cessant i el dany moral patit arrel del tancament dels seus locals segut a un funcionament anormal d’aquestes administracions en la gestió de la pandèmia en el marc de les seves corresponents competències en cada moment. 

Per a mes informació, us podeu adreçar al telèfon 647.494.306 o bé al 670.703.370.