Publicada el 23 Jul, 2020
La FECASARM considera equivocada, injustificada i contraproduent la idea de tancar tot l’oci nocturn

LA FECASARM considera erroni, injustificat i contraproduent tancar tot l’oci nocturn a Catalunya

El president de la Generalitat ha explicat avui que estudia aquesta possibilitat

El tancament de l’oci nocturn autoritzat fomentarà la pràctica i massificació de l’oci nocturn no regulat i descontrolat 

Quan la FECASARM va proposar a la Generalitat de Catalunya en el seu dia la constitució d’una taula de treball per tractar la desescalada de l’oci nocturn a Catalunya, va exposar la necessitat de que la desescalada del sector fos gradual i asimètrica per territoris, amb la finalitat de que si es produïa alguna incidència no s’hagués de sacrificar a tot el sector sinó només aquell local, grup de locals o zona on s’hagués produït.

I en aquell moment la proposta de la FECASARM passava per una primera fase amb taules i cadires a la pista de ball i un 50% d’aforament, una segona fase al cap d’una setmana amb la pista de ball amb taules altes per trencar la diafanitat de la mateixa i un aforament d’un 75% i posteriorment i, si no hi havia cap incidència, ja es podria utilitzar la pista de ball per a la seva finalitat habitual amb un 100% d’aforament i amb estrictes mesures de protecció de la salut.

Malgrat la nostra proposta, tal i com recordareu, la Generalitat va decidir directament concedir la possibilitat als locals de disposar de la pista de ball, fent-se enrere al cap de 3 dies, a les portes de la revetlla de Sant Joan, decisió fortament criticada des de la FECASARM ja que no es podia fer una arrencada de cavall i una parada de burro.

La taula de treball per la desescalada ha estat del tot inútil

La taula de treball creada justament amb l’objectiu de pilotar aquesta microdesescalada ha estat del tot inútil doncs res del que s’ha proposat en la mateixa ha estat aprovat. No deixa de ser sorprenent que ens hàgim assabentat dels tres canvis normatius que s’han produït fins a la data així com també de la proposta d’avui a través de la premsa, quan precisament a la taula se’ns va assegurar que això no passaria.

I avui ens assabentem de que el Govern estudia la possibilitat de tancar tot l’oci nocturn, el que considerem un pas enrere inexplicable. Precisament, com hem dit, que a la taula de treball hi participessin representants d’ajuntaments era per que es pogués pilotar aquesta microdesescalada de manera gradual i asimètrica per no haver de sacrificar cap empresa més enllà de quan fos estrictament necessari i quan hi hagués algun problema puntual que ho fes necessari.

Per altre costat, des de la FECASARM ja vàrem aportar tot un seguit de propostes de mesures de protecció de la salut com ara una aplicació que permet traçar a les persones que han assistit al local per poder-los contactar en cas de que es detectés un contagi. Aquesta ha estat una de les propostes més que han quedat en el pla sectorial redactat que mai sabrem per què no ha arribat al PROCICAT o per què no ha estat aprovat quan el mateix preveia la possibilitat d’utilitzar la pista de ball sota estrictes mesures sanitàries.

Cal imposar mesures de protecció de la salut però no tancar locals

Aquest pas enrere, si s’arriba a consumar, suposaria un cop letal i definitiu per al sector de l’oci nocturn, i és del tot innecessari i injustificat, a part de que serà totalment contraproduent com s’ha dit ja que, mai millor dit “serà pitjor el remei que la malaltia”.

En paraules de Joaquim Boadas, secretari General de la FECASARMestem a les portes de que se’ns doni un cop letal i definitiu, el que no podem permetre de cap manera. O bé rebem ajudes que ens permetin poder assumir el tancament dels nostres locals i la prohibició de treballar o no podem acceptar que se’ns tanqui, més enllà dels territoris, zones o locals concrets on hi hagi hagut alguna incidència i quedi degudament justificada la mesura restrictiva del dret a la llibertat d’empresa. És molt fàcil tancar locals d’oci nocturn però pel que sembla es molt difícil ajudar-los per que aquí ningú parla d’ajudes, només de sacrificar empreses i sense valorar les greus conseqüències que decisions com aquestes de cares a la galeria tindran sobre els milers de famílies que viuen d’aquests negocis“.

Com s’ha dit aquest seria el 4art canvi normatiu improvisat per la Generalitat de Catalunya, que passaria d’estar parlant de recuperar les pistes de ball al tancament total en 15 dies de diferència, i això després d’haver-la autoritzat i haver-la retirat al cap de 72 hores. Per tant, esperem que el Govern rectifiqui i retiri aquesta idea o proposta ja que només aconseguirà fomentar les festes il·legals, els desordres públics i els botellots on no hi ha mascaretes ni distància de seguretat i la gent beu de la mateixa ampolla, a diferència dels locals legalitzats on hi ha mesures de control.

Per a més informació us podeu adreçar al telèfon 902.099.500 o bé al 670.703.370.