Publicada el 15 Oct, 2020
La FECASARM demana que la resolució de tancament de bars i restaurants no entri en vigor fins dilluns

La FECASARM demana la Govern que la resolució de tancament de bars i restaurants no entri en vigor fins dilluns i demana que no entri en vigor avui sense esperar la resposta del TSJC

Si la resolució es publica demà, degut al retard provocat pels errors de la Generalitat, aquest fet impossibilitaria la seva impugnació

La FECASARM confirma que impugnarà la resolució però demana al Govern que es repensi la decisió de tirar-la endavant 

Atès el retard que s’ha produit degut als errors comesos per la Generalitat de Catalunya en els tràmits referents a la ratificació per part del TSJC de determinades mesures que conté la resolució per mitjà de la qual té previst, entre d’altres, tancar durant 15 dies tots els bars i restaurants de Catalunya, la FECASARM exigeix al Govern que, si aquesta ratificació es produeix demà i la mateixa es publica el mateix divendres, s’estableixi com entrada en vigor el dilluns a les 9h del matí. En qualsevol cas, demanem al Govern que no procedeixi a aplicar des d’avui la mesura sense esperar a la resolució del TSJC,

Així les coses, en cas de que finalment es publiqués la resolució demà a la tarda amb data d’entrada en vigor el mateix dia de la publicació això provocaria una vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva i s’ocasionaria indefensió als empresaris afectats ja que no podrien presentar recurs amb petició de mesures cautelaríssimes per ser resoltes abans del cap de setmana per ser el dissabte i el diumenge dies inhàbils a efectes judicials.

Tal i com explica Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARMatès que el TSJC ha comunicat que previsiblement es pronuncii demà tot i que no ho ha assegurat, si dona per correctes les esmenes realitzades per la Generalitat la publicació es podria portar a terme demà mateix amb la impossibilitat de que es pogués recórrer la mesura pel que exigim al Govern que retrassi la seva entrada en vigor ja que els empresaris no poden estar pendents a cada minut de si treuen els treballadors dels ERTOs o no (més quan el cap de setmana ja no poden fer-ho),si fan comandes o les cancel·len, si omplen les neveres o no, si agafen reserves etc…. ja que aquests negocis treballen amb certa previsió i no es tracta només de pujar o baixar la persiana“.

No s’han esmenat els defectes de forma: data, signatura i número

Segons hem pogut saber des de la FECASARM, la Generalitat de Catalunya no ha esmenat els defecte de forma que el TSJC li va requerir que esmenés, i en aquest sentit no ha esmenat els defecte sde manca de signatura, data i número de resolució, fet totalment imputable a la Generalitat i que, per tant, no pot perjudicar als empresaris afectats. En qualsevol cas, també cal preveure la possibilitat de que el TSJC es pronuncii en sentit desfavorable respecte de les altres esmenes, pel que en aquest cas ja ens n’aniriem a una publicació la setmana vinent. Si això passés i la Generalitat ja l’hagués publicat i fet entrar en vigor avui mateix, tal i com ha anunciat fa uns minuts, es veuria obligada a tirar enrere la mesura i respondre dels danys i perjudicis ocasionats. En aquest darrer cas la FECASARM recorreria igualment la resolució demà.

La FECASARM demana al Govern que es repensi l’aprovació de la mesura

Des de la FECASARM, aprofitant aquest entrebanc patit per la Generalitat, al mateix temps que li ratifica i confirma que impugnarà la resolució si aquesta s’acaba publicant amb aquest contingut, li demana que no es precipiti i que es repensi tirar-la endavant ja que encara hi ha temps de negociar amb el sector i buscar fòrmules menys restrictives de drets i igual o més eficaces amb la protecció de la salut.

Tal i com explica David López, president de la FECASARMara la Generalitat té una oportunitat inmillorable de corregir el seu error i asseure’s a negociar amb el sector unes mesures no tan dràstiques i que siguin igual o més eficaces que els que proposen aprovar ja que només aportaran destrucció d’empreses i destrucció de llocs de treball i el problema de salut no es solventarà i fins i tot s’agreujarà. Demanem que escoltin als que coneixem el sector i que s’avinguin a negociar una sortida pactada a aquest conflicte. Altrament només ens quedarà l’alternativa d’anar als Tribunals

Pèrdues de 900 mil·lions d’euros i 50% d’empreses en risc de concurs

Des de la FECASARM ja vàrem avançar ahir que, en cas de que es tiri endavant la mesura, preveiem unes pèrdues per al sector de la restauració de prop de 1.000 mil·lions d’euros ja que cada local afectat per aquesta inactivitat forçada perdrà una mitjana de 2.000 euros per dia. En total son prop de 30.000 locals els que es veuran afectats i per 15 dies, això sense distingir els dies d’entre setmana dels de cap de setmana ja que en aquests darrers les pèrdues son molt més quantioses però la mitjana diaria és d’aquest import i tampoc sense quantificar el gènere que s’haurà de llençar ni les pèrdues dels proveïdors que també seran mil·lionàries. Amb aquest nou període d’inactivitat forçada estimem que el nombre d’empreses del sector de la restauració que no podran arribar a finals d’any s’enfilarà del 40% fins al 50% i totes aquestes empreses presentaran concurs de creditors si no reben urgentment ajudes reals i eficaces.

Per tant, demanem al Govern que es repensi la seva decisió abans de que sigui massa tard i aprofitem per ratificar que la FECASARM se suma a l’acte de protesta de demà a les 12h del migdia a la plaça St Jaume en cas de que aquesta protesta es mantingui i demana als empresaris i treballadors del sector que s’hi sumin complint les mesures de seguretat, portar mascareta i guardar distància interpersonal de seguretat.

Per a més informació us podeu adreçar als telèfons 902.099.500 i  670.703.370.