Publicada el 2 Nov, 2021
La FECASARM exigeix que no es criminalitzi el sector de l’oci nocturn arran dels suposats casos de discriminació racial d’aquest passat cap de setmana

La FECASARM exigeix que no es criminalitzi el sector de l’oci nocturn  

Diferents acusacions per suposada discriminació racial que no s’ajusten a la realitat malmeten la imatge d’un sector que fa una tasca social importantíssima i que no es valora

 La patronal del sector demana més presencia policial a les immediacions dels locals per reduir la presència de persones violentes que no son clients dels locals

Benvolguts/benvolgudes;

Després de que durant aquest cap de setmana llarg hagin sortit a la llum diferents suposats casos de discriminació racial als accessos de diferents locals d’oci nocturn de Catalunya associats a FECASARM, la patronal exigeix que no es criminalitzi als locals afectats i que es tingui en compte la versió del local abans de condemnar-los mediàticament o a les xxss, tot degut a la injusta “mala imatge” que pesa sobre el sector i que es valori la important funció social que porten a terme ja que si no estiguessin oberts ens trobaríem amb episodis com els viscuts els darrers mesos quan degut a la inexistència d’oferta legal els botellots, la violència i els desordres públics imperaven arreu del territori.

El cas de les Carpes Titus de Badalona

Quan al cas denunciat a les carpes Titus de Badalona volem exposar que es tracta d’un claríssim cas de denúncia falsa, atès que els fets no s’ajusten per a res a la realitat del què va succeir i tot es pot acreditar a través de les imatges gravades per les càmeres de seguretat del local.

Així les coses, la persona a la que suposadament se li va negar l’accés per motius de raça es trobava clarament sota els efectes de l’alcohol i, tant ella com les noies que l’acompanyaven, van estar intentant accedir al local col·lant-se per diferents llocs. Com bé sabeu, el dret d’admissió impedeix als titulars d’un local d’oci nocturn com així també als que porten a terme les funcions de control d’accés (controladors d’accés), permetre l’entrada a aquelles persones que es troben sota els efectes de l’alcohol o substàncies estupefaents i, per tant, la denegació de l’accés va ser correcte i totalment legal.

Es dóna la circumstància amés que dos de les persones que exerceixen el control d’accés son de raça negra i que a dins del local hi havia persones de diferents races i colors, pel que la denúncia realitzada a través de les xxss es totalment falsa i, des de la FECASARM, hem aconsellat al titular del local associat que estudiï emprendre accions legals contra la persona que va malmetre la imatge del local de manera infundada.

El cas de la discoteca Nova Platea de Girona

En aquest cas, val a dir que la denúncia es també del tot infundada, atès que la persona que volia accedir ja va reconèixer que era clienta habitual del local, pel que el fet de que ja hagués accedit al local anteriorment demostra que el local no denega l’accés a ningú per motius de raça o origen. Per altre costat, cal tenir en compte que la persona que denuncia va admetre que no portava el DNI original, suposadament per que li havien robat, però tampoc portava el resguard original de sol·licitud del nou DNI i només portava una fotografia del DNI suposadament sostret.

En aquest cas, també s’estaria davant d’un cas de denegació de l’accés correcte i ajustada a dret ja que, com sabeu, la Generalitat obliga a demostrar la identitat amb DNI original per acreditar que es la persona titular del certificat COVID. Amés i per altre costat, cal tenir en compte que a dins del local hi havia persones de diferents races i nacionalitats pel que és del tot fals que no es permetés l’accés a aquesta persona per aquest motiu.

El cas de la discoteca WAKA de Sant Quirze del Vallès

En aquest darrer cas, volem posar de manifest que les imatges de l’agressió de dos controladors d’accés a una persona que es pot veure en un vídeo penjat a les xxss està tret de context. Si bé des de la FECASARM considerem que els dos controladors possiblement es van extralimitar lleument quan a la força emprada per neutralitzar a la persona que apareix en el vídeo, volem posar de manifest que aquesta persona no era cap “santet” i que venia d’amenaçar, conjuntament amb un grup de persones, amb vidres trencats a dues persones que estaven portant a terme tasques de neteja a l’aparcament de davant del local. Aquest mateix grup de persones també va estar llençant ampolles a les persones que feien cua al local, posant en risc també la seva integritat física.

El personal d’accés del local va actuar contra aquesta persona i contra la resta del grup, en legítima defensa de les dues persones que estaven netejant l’aparcament, ja que temien per la seva integritat física i per això van demanar auxili, però en el vídeo només es pot veure la part final d’aquesta actuació que si bé hem dit que els controladors van excedir-se lleument i així volem exposar i deixar clar que no compartim les formes però cal dir que les petades que se li van donar van ser en llocs que no posaven en risc la seva integritat física ja que se li van donar al cul com a represàlia per la seva actuació anterior i la persona va poder marxar corrents sense problema. I evidentment en cap cas es tractaria d’una agressió racista ja que aquesta persona hagués estat neutralitzada degut a la seva actuació prèvia independentment de la seva raça o nacionalitat, al marge de que a dins del local hi havia gent de diferents races i orígens.  

Tancar els locals no és la solució i seria pitjor el remei que l’enfermetat

Quan els casos anteriorment explicats han aparegut a les xxss i a les notícies, han estat moltes les veus que han demanat el tancament dels locals afectats, sense haver ni tan sols escoltat la versió del local o sense conèixer la realitat que envoltava els fets ocorreguts.

Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM ha exigit que es respecti el dret a la presumpció d’innocència dels locals afectats tot exposant que “no es acceptable que als nostres locals se’ls apliqui una presumpció de culpabilitat, sense contrastar la realitat del què va succeir. Amés, tancar aquests locals, a part de ser del tot injust no és la solució i cal tenir en compte que dins dels locals hi ha milers de persones que s’estan divertint i que passen del tot desapercebudes. Sense aquesta oferta legal activa, tota aquesta gent estaria tota al carrer i cal recordar el que va succeir durant les Festes de la Mercè de Barcelona amb tots els locals tancats, amb 73 persones ferides per arma blanca en un sol cap de setmana, destrosses de mobiliari urbà i vehicles incendiats, el què demostra que hi ha una sèrie de gent que no surt de festa a passar-s’ho bé sinó que ho fa amb altres objectius, tractant-se de gent molt violenta i contra ells cal actuar amb contundència, això sí, sempre dins de la proporcionalitat

Salutacions cordials