Publicada el 5 Oct, 2021
La Generalitat reobre l’oci nocturn interior a partir del 8 d’octubre amb certificat covid i la FECASARM critica la manca de seguretat jurídica i alerta de que el TSJC podria no validar-lo

La Generalitat avança la reobertura de l’oci nocturn en espais interiors al 8 d’octubre, essent la comunitat autònoma on més dies ha estat del tot tancat, un total de 535 dies, acumulant el sector  pèrdues superiors a 6.000ME 

La reobertura arriba massa tard, degut a la inactivitat i manca de previsió de la Generalitat els darrers 15 mesos, fet que ha propiciat la consolidació i la cronificació dels botellots 

La FECASARM critica la manca de seguretat jurídica i alerta de la possibilitat que el TSJC tombi la reobertura atès que la implementació del certificat covid es fa de manera generalitzada a tot el territori

Aquest matí ha tingut lloc una reunió entre representants dels Departaments de Salut i d’Interior de la Generalitat de Catalunya i representants dels sectors de l’oci nocturn, entre els quals hi han participat representants de la FEDERACIÓ CATALANA D’ASSOCIACIONS D’ACTIVITATS DE RESTAURACIÓ I MUSICALS (FECASARM). 

En el marc de la trobada, que va ser convocada d’urgència ahir per la nit per la Generalitat, els representants del Govern han comunicat als representants patronals que, a partir del proper dia 8 d’octubre (nit de dijous / matinada de divendres) els espais interiors d’oci nocturn podran reobrir les seves portes amb horari màxim i pista de ball. Aquest anunci arriba després de que el sector sumi 535 dies de tancament total i pèrdues milionàries per valor de més de 6.000 ME, amb ajuts aprovats de només 40 ME i després de que s’hagin fomentat i consolidat i cronificat els botellots degut a la manca de previsió de la Generalitat i pel retard en la flexibilització de les restriccions que pesaven sobre el sector de l’oci nocturn legal.

Tal i com explica Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM, “tot i que valorem positivament la reobertura anunciada avui, creiem que arriba massa tard. atès que la Generalitat no va actuar amb la proactivitat ni amb la previsió necessària després de l’aixecament del segon estat d’alarma, tot permetent la consolidació dels botellots i festes privades. En qualsevol cas, és una bona notícia que es pugui reobrir amb el certificat covid amb pista de ball i horari pre-pandèmia i ara quedem a l’espera de que l’aforament sigui d’un 80% com a mínim ja que avui no s’ha determinat, però per altre costat no estem d’acord amb que no s’hagi aprovat una territorialització amb dades preobjectivades per evitar passes enrere ja que els empresaris no podran treballar amb seguretat jurídica ni previsió.

La FECASARM critica la manca de seguretat jurídica i alerta de que el TSJC pot tombar la reobertura

Un dels aspectes que més ha sorprès als representants a la FECASARM es que finalment la Generalitat ha decidit no portar a terme un escalat territorial amb dades preobjectivades a fi i efecte d’evitar passes enrere i per que els locals puguin treballar amb seguretat jurídica i previsió. En aquest aspecte, a la darrera reunió mantinguda amb el conseller de Salut Sr. Josep Maria Argimon, aquest es va comprometre a que aquest seria aprovat tot i que no seria una “territorialització pura” atès que les UCIs es troben concentrades en capitals de província i aquests territoris es veurien penalitzats, el que avui el mateix conseller ha negat i ha manifestat que no es portarà a terme la mateixa. Des de la FECASARM, Joaquim Boadas ha insistit en la necessitat d’aquesta territorialització i ha alertat del risc de que el TSJC tombi la reobertura sotmesa al certificat atès que el Tribunal Suprem ja va determinar que la implementació del certificat covid en un territori no pot ser generalitzada ni per temps il·limitat, pel que si això es produís seria un greuge insalvable pels empresaris que es veurien per quarta vegada tancats sense marge de reacció.

No s’accepta el test previ negatiu i la FECASARM demana que no es criminalitzi al sector

Un altre dels aspectes que els representants de la FECASARM han criticat es que durant la reunió s’hagi negat la possibilitat d’accedir amb un test previ d’antígens realitzat en farmàcies o laboratoris de manera generalitzada i que només s’acceptin la vacunació complerta, haver passat l’enfermetat els 180 dies anteriors (certificat de recuperació) i les proves diagnòstiques (48 TAR i 72 PCR). En aquest aspecte cal recordar que la FECASARM havia proposat un sistema on tenia cabuda el test previ d’antígens dins les 72 hores anteriors a l’accés, prova que es podia realitzar en farmàcies a través d’un acord amb la Federació de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) i en laboratoris especialitzats. En aquest aspecte, esperem que la Generalitat acabi acceptant la possibilitat del test previ negatiu com ha semblat apuntar després de la reunió la portaveu del Govern Patricia Plaja.

Un darrer tema que també ha sigut àmpliament debatut ha estat el de la obligatorietat de portar mascareta i en aquest aspecte els representants de la FECASARM han demanat que a la resolució de reobertura quedi molt clar que la responsabilitat dels empresaris quedarà limitada a recordar a través de cartelleria i insistir en la obligatorietat de portar mascareta mentre no s’estigui consumint, per evitar sancions i la criminalització del sector. 

Per a més informació, ens podeu enviar un e-mail a comunicació@fecasarm.cat o bé trucar-nos als telèfons 647.494.306 i 670 703 370.