Publicada el 22 Oct, 2020
Les pèrdues del sector de l’oci nocturn a Catalunya ja s’acosten als 3.000 ME

Les pèrdues de l’oci nocturn a Catalunya ja s’acosten als 3.000 ME després d’acumular 32 setmanes de restriccions

Un 50% de les activitats han obert durant 6 setmanes en 7 mesos i l’altre 50% no ha obert ni un sol dia.

El 80% de les empreses del sector segueix en situació d’insolvència a l’espera un pla de rescat real i eficaç, d’acord amb la magnitud de les restriccions

Des de la FECASARM portem ja molts mesos advertint de la gravíssima crisi econòmica en la que es troba immers el sector de l’oci nocturn a Catalunya, especialment des del dia 24 de juliol, data en la que la Generalitat va decidir prohibir totalment el seu funcionament després de que una part del sector hagués pogut reobrir amb limitacions entre els dies 6 de juny i el referit 24 de juliol.

Així les coses, aquest greu perjudici encara s’ha fet més notable  quan des del dia 17 d’agost es va decidir limitar l’horari a les activitats de restauració a la 1h de la matinada, doncs hi havia locals d’oci nocturn que disposaven de doble llicència i això, de certa manera, els permetia treballar algunes hores. La patacada final s’ha produït ara quan, el passat dia 20 d’octubre, la Generalitat ha decidit tancar totes les activitats de bars i restaurants, posant fi a la viabilitat de moltes empreses, tan de restauració com d’oci nocturn que venien “trampejant” com podien però almenys podien anar facturant per sobreviure. Aquesta decisió, per cert, acaba de ser avalada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya mitjançant interlocutòria dictada en data d’avui, confirmant el tancament de bars i restaurants , el que suposa un nou pal per al sector de la restauració però també per a una bona part del sector de l’oci nocturn. 

Les pèrdues del sector de l’oci nocturn, a prop d’assolir els 3.000 ME

Segons els càlculs de la nostra Federació, ja son 2.939 milions d’euros les pèrdues acumulades que arrossega el sector de l’oci nocturn a Catalunya des del passat 14 de Març quan es va declarar l’estat d’alarma.

En aquest sentit, el 50% dels prop de 4.000 locals d’oci nocturn que hi ha a Catalunya van decidir no obrir les seves portes atès que amb les restriccions imposades quan a aforament (en un primer moment del 33% i després del 50%) no els sortia a compte i van quedar-se en els ERTOs. L’altre 50% sí que va decidir reobrir tot i les restriccions atès que disposaven d’altres llicències complementàries o bé, per diferents motius, els sortia a compte treballar en un format de gent asseguda en taules i cadires.  

Si tenim en compte doncs que d’aquests 4.000 locals 2.000 no han obert ni un sol dia, aquests sols ja arrosseguen unes pèrdues directes de 1.600 ME atès que no han pogut treballar cap de les 32 setmanes des del 14 de març, deixant de facturar un promig mínim de 25.000 euros per setmana i això, tenint en compte que principalment aquesta facturació s’obté els caps de setmana entre la nit de dijous i la nit del dissabte i que els ingressos son superiors entre l’1 de juny i el 15 de setembre. Per altra part, amb els mateixos càlculs però tenint en compte que l’altre 50% ha obert amb limitacions durant 6 setmanes (entre els dies 6 de juny i 18 de juny al 33% i entre els dies 18 de juny i 24 de juliol al 50%), havent estat tancats la resta de setmanes excepte els locals amb llicència de restaurant musical, sala de concerts, cafè teatre i cafè concert (un 5% de locals), les pèrdues en aquest cas pugen a 1.340 ME.

Val a dir que aquesta quantitat propera als 3.000 ME no té en compte les pèrdues indirectes patides per les empreses proveïdores, xifra que de ben segur pujaria uns 1.000 milions més. Per altre costat cal dir que aquesta crisi que arrossega el sector afecta a prop de 40.000 famílies de Catalunya que directa o indirectament viuen d’aquest sector econòmic.

El 80% dels locals podrien tancar  si no arriben ajudes reals i eficaces

El 80% dels locals d’oci nocturn a nivell de Catalunya es troben ara mateix en situació d’insolvència i es veuran obligats a tancar definitivament les seves portes abans de finals d’any si no els arriben ajudes reals i eficaces de manera urgent.

En aquest sentit la major part de locals es troben ofegats econòmicament pels deutes en concepte de tributs i Seguretat Social ja que aplaçar no és la solució, al mateix temps que també deuen molts diners en concepte de lloguers i molts perdran la possessió dels seus locals si no reben ajudes aviat ja que no poden pagar ni el 50%.

És evident que les ajudes per import de 40 ME aprovades per la Generalitat aquesta setmana no els solucionen res per que en primer lloc i sorprenentment  n’han resultat exclosos i, en segon lloc, per que no els cobriria ni un 10% de les seves despeses mínimes que necessitarien per eliminar deutes i poder tenir possibilitats de reflotar. En paraules de Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARMel sector necessita ajudes reals i eficaces i estem parlant de xifres de centenars de milions d’euros, un mínim de 400 ME, quantitats d’acord amb la magnitud de les pèrdues ocasionades derivades del tancament de locals i de la impossibilitat de treballar. Cal dotar al sector d’ajudes a fons perdut o bé suspendre tributs i cotitzacions a la Seguretat Social així com també lloguers, no n’hi ha prou amb aplaçar tributs i cotitzacions ni rebaixar-los el lloguer al 50%, ja que si no es treballa no es pot pagar res. Per aquest motiu estem reclamant mesures urgents tant a l’Estat com a la Generalitat i seguim reivindicant que som espais segurs i que hem de poder reobrir”

La FECASARM avança amb les reclamacions de responsabilitat patrimonial  

La FECASARM es troba adherida des de fa ja dos mesos, a través de la patronal estatal Spain Nightlife, a la Plataforma d’Empresaris afectats per la COVID-19 (PEACOVID-19) i està preparant -atès que no arriben les ajudes esperades-, una demanda de responsabilitat patrimonial col·lectiva a la que s’hi estan adherint molts empresaris de la restauració i l’oci nocturn per reclamar a l’Estat i a la Generalitat de Catalunya, el dany emergent, el lucre cessant i el dany moral patit arrel del tancament dels seus locals degut a un funcionament anormal d’aquestes administracions en la gestió de la pandèmia i les seves decisions o inaccions en el marc de les seves corresponents competències en cada moment.

Tal i com explica David López, president de la FECASARM, “considerem que la gestió que s’ha fet de la pandèmia i les mesures que s’han pres quan al sector de la restauració i l’oci nocturn han sigut del tot ineficaces ja que els contagis han seguit pujant degut als botellons i festes il·legals i, per tant, l’Administració ha de respondre de la seva ineficàcia i del seu funcionament anormal, bé aportant ajudes reals i eficaces, o bé responent dels danys causats a les empreses en forma de responsabilitat patrimonial “

Per a més informació us podeu adreçar als telèfons 902.099.500 i  670.703.370.